Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 11 Ocak’ta Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait zırhlı aracı kullanan uzman çavuş Bestami Duman'ın Hazna Sü'ye (52) çarparak ölümüne sebep olmasına dair açılan davanın ilk duruşması görüldü. 

Uzman çavuş Bestami Duman'ın "Taksirle öldürme" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması Kızıltepe 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülürken, duruşmaya tutuksuz sanık Duman ile avukatı katılmadı. Duman'ın avukatının mazeret bildirdiği duruşmada, Hazna Sü'nün eşi Hayrettin Sü ve avukatları hazır bulundu. Yapılan kimlik tespitinin ardından duruşmaya geçildi. 

YURT DIŞI YASAĞI KALDIRILDI 

Dosyaya gelen bilirkişi raporu ve keşif zaptı okunurken, tanıkların da duruşmaya gelmedikleri görüldü. Yine sanık uzman çavuş Duman'ın yurt dışı çıkış yasağının kaldırıldığına dair evrakın dosyaya eklendiği belirtildi. 

Hazna Sü'nün eşi şikayetçi olduğunu belirtirken, avukat Memet Alpaslan, "Şikayetimiz devam etmektedir, katılma talebimiz vardır. Suç vasfının değişme ihtimali vardır. Maktulün 39 metre sonra düştüğü raporda bellidir. Olası kast ve bilinçli taksir unsurları yönünden değerlendirilerek görevsizlik kararı verilmesini ve sanığın tutuklu yargılanmasını talep ederiz" dedi. 

TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Ardından savcılık mütalaasını açıklayarak, tutuklamaya yönelik talebin reddine karar verilmesini istedi. Savcılık mütalaasında "Dosyada mevcut delillerin toplanmış olması, herhangi bir delil karartma durumunun bulunmaması, raporda her ne kadar sanığın asli kusurlu olduğu belirtilmiş ise de, tutuklanmanın tedbir mahiyetinde olduğu, bu nedenle tutuklamaya yönelik talebinin reddine karar verilerek eksik hususların giderilmesi talep olunur" dedi.

Mahkeme ara kararını açıklayarak, dosyanın fiziki olarak Ankara ATK Trafik İhtisas Dairesi'ne gönderilmesine ve mahkemenin görevsizlik kararı vermesi yönündeki talebin gelecek celse değerlendirilmesine karar verdi. Mahkeme, sanığın tutuklanma talebini ise, dosyanın gelmiş olduğu aşama ve toplanan deliller gerekçesiyle reddetti. 

Bir sonraki duruşma, 26 Mayıs'a ertelendi.