Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Haziran 2020 Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Rapora göre; Haziran ayında 281 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Bunlardan, iş cinayeti kapsamında yaşanan yaşam hakkı ihlali 188, silahlı çatışmalarda 56, kadın cinayetleri 27, cezaevlerinde ölüm 2, mülteci ölümleri 6, “yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olayları” 1, sivil çatışmalarda 1.

İŞKENCE OLAYLARI 144

Raporda işkence olayları kapsamında yaşanan hak ihlalleri sayısı ise 144 olarak belirtildi. “İşkence” kapsamında 28 ihlal yaşanırken, “cezaevlerinde işkence ve kötü muamele” kapsamında ise 166 ihlal yaşandı.

2 GAZETECİ TUTUKLANDI

Haziran ayında “düşünce ifade özgürlüğü” başlığında yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı: “Tutuklanan gazeteci sayısı 2, gözaltına alınan gazeteci 6, para/hapis cezasına mahkum gazeteci sayısı 3, soruşturma açılan gazeteci 5, saldırıya uğrayan gazeteci 1, ‘toplatma, erişim engelleme, ilan kesme kararları’ 66, düşünceyi ifade nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan kişi sayısı 18, düşünceyi ifade nedeniyle dava, soruşturma açılanlar 54 iken bu kapsamda hapis/para cezasına mahkum edilen 4 kişi.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

“Örgütlenme özgürlüğü” başlığında; görevden alınan belediye başkanı, meclis üyesi, muhtar sayısı 2, gözaltına alınan, tutuklanan belediye, parti ve örgüt yöneticisi 40, yargılanan, mahkum olan belediye, parti ve örgüt yönetici sayısı 8, basılan parti, örgüt binası 3.

Toplantı, gösteri özgürlüğü kapsamında yaşanan hak ihlallerine de yer verildi. Buna göre, müdahale edilen etkinlik, basın açıklaması 109, yasaklanan etkinlik, gösteri, tiyatro 17, etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı iller 20, basın açıklaması, etkinlik, eylemlerde gözaltına alınanlar, tutuklananlar ise 168 olarak kaydedildi.