Batman’da Koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıkan ve durumu kritik olmasına rağmen 8 saat boyunca yer olmadığı gerekçesiyle hastanelere kabul edilmeyen 1,5 yaşındaki S.A. adlı bebek yoğun bakım yatağı beklerken can verdi.

10 gün önce rahatsızlanan 1,5 yaşındaki bebek, götürüldüğü Batman Çocuk Hastanesi’nde ‘bir şey yok’ denilerek eve geri gönderildiği öğrenildi. Bebeğin halası Safiye Akdağ, yeğeninin ihmal sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti. Hukuki başvuru yapacaklarını paylaşan hala Akdağ, "Gereken neyse hesabını soracağız. 1,5 yaşında bir bebek yaşamını yitirdi. Başka bebeklerin yaşamını yitirmemesi için en azından ailesi olarak bunu yapacağız" diye belirtti.

Artı TV’de Esma Yılmaz’ın sunduğu Haber Aktüel programına katılan hala Safiye Akdağ, yaşananları şöyle anlattı:

BEBEK 'CİĞERLERİ İYİ, TOPARLAMIŞ' DENİLEREK EVE GERİ GÖNDERİLMİŞ

“Acımız çok taze olduğu için gücüm yettiğince anlatabileceğim. Yeğenim 19 Kasım’da ilk şikayeti başladığında anne babası tarafından önce aile hekimliğine götürülüyor. Üşüttüğü söyleniyor bebeğin. Sonra 22 Kasım’da Batman Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi aciline götürülüyor. Çocuğun üşüttüğünü ve ateşi olduğu, ağrı kesici vs. ilaç verip eve geri gönderiliyor. Çocuk kötü olduğu için tekrar 23 Kasım’da çocuk hastanesi polikliniğine götürülüyor. Doktor tarafından muayene ediliyor ve kendisine 3 tane iğne veriliyor. İğneleri 3 gün kullanıp tekrar getirilmesi söyleniyor. Eve gidince çocuk ağırlaşıyor. Gece kusmaya ve sürekli uyku hali, gıda ve su kabul etmemeye başlıyor. Anne dayanamıyor, 24 Kasım günü tekrar çocuk hastanesine götürüyor. Orada ciğerlerinin durumunun iyi olduğunu, aslında toparladığını, kan değerlerinin normal olduğu ve çocukta bir şey olmadığı söylenip tekrar eve gönderiliyor."

'TOMOGRAFİ ÇEKİLİNCE BÜTÜN CİĞERLERİNİN İLTİHAP BAĞLADIĞI GÖRÜLÜYOR'

"25 Kasım günü artık anne artık gidip doktora yalvarıyor. “Ne olur, benim çocuğum iyi değil. Ben fark ediyorum. Gece sabaha kadar uyuyamadı, nefes alamıyor çocuğum” diyor. Ve o andaki doktor bir akciğer tomografisi çekiyor ve tomografi çekildiğinde bütün ciğerlerinin komple artık iltihaplandığını ve kötü olduğunu söylüyor ve çocuğu hemen annesiyle beraber yoğun bakıma alıyor. Değerlerinin düşük olduğunu ve entübe olması gerektiğini ve o yüzden de farklı bir hastanede yer arayışı giriyorlar. Hem 112 aracılığıyla hem de biz öğrendiğimiz andan itibaren Batman’daki bütün hastaneleri araştırmaya başladık. Bu arada Corona şüphesiyle testi de yapılıyor. Test saat akşam 22.30 civarında pozitif olduğu öğreniliyor."

'TESTİ POZİTİF ÇIKINCA HASTANELER COVİD BÖLÜMÜNDE YER OLMADIĞINI BELİRTEREK KABUL EDEMEDİLER'

"Bu süreçten önce Zilan Hastanesi ile hem aile olarak birebir hem de hastane de görüşmüştü. Biz onları görüştürmüştük daha doğrusu hastaneyle. Zilan Hastanesi Covid bölümünde yer olmadığını ama normal bölümde yer olmadığını, ancak çocuk negatif çıkarsa çocuğu alabileceklerini söylemişlerdi. Ama test pozitif çıkınca ve Corona bölümünde yer olmadığı için onlar da kabul edemedi çocuğu. Ama onun dışında hiçbir hastanede; Medical Park, Dünya Hastanesi, hiçbir devlet hastanesinde, civar illerdeki hastanelerde de hiçbir şekilde 112 yer olmadığını söyledi. Ve çocuk bekletildi. Entübe cihazının yani solunum cihazının olmadığı söylendi zaten hastane tarafından, doktor tarafından. O yüzden de entübeye ihtiyaç duyulacağını ve çocuğun naklinin farklı bir hastaneye yapılması gerektiği söylendiği andan itibaren biz hastane arayışına başladık zaten. Ama maalesef 26 Kasım gece saat 1.45’e kadar yeğenim çocuk hastanesinde kaldı."

'BİR DOKTOR 'BEN ARTIK BEKLEMEYECEĞİM VE MÜDAHALE EDECEĞİM' DEMİŞ'

"Saat gece 12.08’de anne çocuğun yanından çıkarılıyor. Doktorun söylemi şu; ‘Ben artık beklemeyeceğim’ diyor ve bir tane cihaz olduğunu ve onunla müdahale edeceğini söylüyor. Onunla müdahale ediyor ve 1.45’te Dünya Hastanesi’nde bir yer boşalıyor ve boşaldığı zaman da Dünya Hastanesi hemen haber veriyor ve hastamızı kabul ediyor.

Hastamızı entübeye alındı. 5 defa kalbi durdu. Hastaneye getirildiğinde satürasyonu 40’tı. Kalp ritmi düşüktü ve düşmeye devam ediyordu. 5 defa kalbi durmuş ve yaşama döndürmüşler. Fakat dün saat 21.45 itibariyle artık kalbi dayanamadı ve yeğenimizi kaybettik. Dün Batman Asri Mezarlığı’nda defnettik."

'CİHAZ MADEM VARDI, NEDEN BEBEĞİMİZ ENTÜBE EDİLMEDİ?'

Hala Safiye Akdağ, Esma Yılmaz'ın "Bir ihmal mi söz konusu?" yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:

"Her şey çok açık. Hem ihmal hem de cihazın bulunmaması. İl Sağlık Müdürlüğü ile bir görüşmesi olmuş bir gazeteci arkadaşın. Demişler ki 'zaten çocuk hastanesinde entübe edildi'. Yani entübe cihazı varsa gece saat 12.08’e kadar neden entübe edilmedi o zaman? Cihaz madem vardı neden başka bir hastane arayışına girildi, 112 de dahil? Neden biz başka bir hastane arayışına girdik o zaman? Böyle bir iddiaları olmuş. Çocuğumuz 8 saat boyunca cihazsız kaldığı için kalbinin ritmini de etki etmişti. Ciğerler kalbi de tetiklemiş ve kalp ritmi de artık düşmüştü. Biz çocuğumuzu bu yüzden kaybettik. Bunu bilimsel olarak bakıldığında herhalde herkes sanırım bunun açıklamasını yapabilir."

'BAŞKA BEBEKLERİN ÖLMEMESİ İÇİN AİLE OLARAK GEREKEN NEYSE YAPACAĞIZ'

"Biz kesinlikle hukuki olarak, yasal olarak ne gerekiyorsa biz de başvurumuzu yapacağız. Ama aslında onların yapması gerekiyor ama sanırım onlar savunmaya geçecek, öyle görünüyor. O halde kendi başvurumuzu yapacağız. Gereken neyse hesabını soracağız. 1,5 yaşında bir bebek yaşamını yitirdi. Başka bebeklerin yaşamını yitirmemesi için en azından ailesi olarak bunu yapacağız.”

Son cümlelerini ağlayarak dile getiren hala Akdağ, “Teşekkür ederiz sesimizi duyurduğunuz ve bize nefes olduğunuz için” diyerek sözlerini tamamladı.