Diyarbakır 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği öncülüğünde Dağkapı Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum örgütleri, cezaevlerindeki hak ihlallerini protesto etti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. 

78'liler Derneği Eşbaşkanı Hüseyin Barış, hasta tutuklular ve infazlarını tamamlamalarına rağmen tahliyeleri engellenen tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Barış, her kişinin hem ulusal hem de uluslararası haklarının olduğuna işaret ederek, "Cezaevlerinden cenazeler çıkıyor. Bu doğru değil. Bizim haklarımız var. Bundan kaynaklı çocuklarımızın cenazelerinin cezaevlerinden çıkmasını istemiyoruz. Cezaevlerinden cenazelerin çıkması ne hukuki ne insani ne de vicdanidir" diye konuştu. 

30 YIL SONRA CENAZELER ÇIKIYOR 

Barış, 30 yıldır cezaevinde kalan tutukluların infazlarının yakılmasına tepki göstererek, "30 yıl geçtikten sonra cenazeleri çıkıyor. Bu kabul edilemez. Tamam, ceza verdiniz. Cezasını tamamlıyor ama yine de tahliye etmiyorsunuz. Bunun nedeni nedir? Yine hasta tutuklular için Adli Tıp Kurumu (ATK) 'cezaevinde kalamaz' diyor. Buna rağmen tahliye edilmiyorlar. Bu insanları infaz etmektir. Hiçbir insan ve toplum bunu kabul etmez. Çocuklarımızı ve gençlerimizi tutuyor, ihtiyarladıktan sonra bırakıyorsunuz. Ancak onların aileleri, yakınları en önemlisi umutları var" diye konuştu.(Diyarbakır/MA)