İzmir Şakran 2 No'lu Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Murat Duran, farklı tarihlerde girilen ve müdahale edilmede geç kalınan açlık grevleri nedeniyle iç organları ve midesinde tahribattan dolayı rutin kontrolleri için götürüldüğü hastanede, cezaevinde görevli bir yüzbaşı ve mahiyetindeki askerler tarafından darp edildi. Olay, 4 Ocak'ta İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Duran'ın kontrollerinin bitiminin ardından ring aracı beklenirken yaşandı. Tedavi için hastaneye getirilen tutuklu kadınlar ile kendilerine kötü muamelede bulunan askerler arasında başlayan tartışmada, askerlerin kadınlara küfür etmesine tepki gösteren Duran, bir yüzbaşı ve mahiyetindeki askerlerin saldırısına uğrayarak darp edildi. Aldığı darbeler nedeniyle yüzünde ağır yara izleri oluşan Duran, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi üyesi avukat Özcan Sarıoğlu aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusundan sonra cezaevi idaresi, “tutukluları galeyana getirmek” iddiasıyla Duran hakkında idari soruşturma başlatarak, bir günlük hücre cezası verdi.

BİLİNCİNİ KAYBETTİ

Avukat Özcan Sarıoğlu, müvekkiliyle yaptığı görüşmeden sonra olaydan haberdar olduğunu belirterek, müvekkilinin sağlık durumunun kötüye gittiğini söyledi. Müvekkilinin "kadın tutuklulara küfür edilmemesi" ikazıyla yüzbaşı rütbeli jandarmanın saldırısına uğradığını anlatan Sarıoğlu, "Amir konumundaki şüpheli şahıs, önce Duran’ın suratına yumruklarıyla vurmuş, yere düşürerek kalkmaya çalıştığı esnada suratına, çenesine, kafa bölgesine ve vücudunun diğer bölgelerine tekmeler ile saldırmıştır. Bu esnada, suça iştirak eden diğer şüpheli personele de 'Yere yatırın, ters kelepçeleyin' şeklinde başkaca emir-talimatlar vermiştir. Yine jandarma ekibinin amiri işkence ile Duran’a saldırırken, diğer görevlilerden kameranın görüş açısını kapatmalarını emrediyor. Saldırırken de Murat’ın ters kelepçelenmesini emrediyor. Murat yerde bekletilirken, ters kelepçeli bekletiliyor. Duran saldırı sonrası kendinden geçerek bilincini kaybetmiş. Kendine geldiğinde vücudunun çeşitli yerlerinin jandarma personeli tarafından dizle bastırıldığını, hareketsiz ve sağlıklı nefes alamayacak bir vaziyete sokulduğunu görmüştür" diye konuştu.

YARALI HALDE RİNGE BİNDİRİLDİ

Saldırı sonrası müvekkili Duran’ın kan içindeki elbiseleriyle yaralı halde ring aracına bindirildiğini söyleyen Sarıoğlu, “Duran bu halde cezaevine getirilmesi sonrası, cezaevi içinde bulunan hastanede yüz, burun, kafa bölgeleri için muayene edilmiş, mide bulantısı nedeniyle serum takılmıştır. Durumun vahameti cezaevi idaresi tarafından da anlaşılmış olacak ki ertesi gün de yine aynı hastaneye sevk edilmek istenmiştir. Ama yine aynı ekibin sevkte sorumlu olacağını bildiği için Murat bunu kabul etmemiş, bunun üzerine bu defa Yeşilyurt Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiştir" ifadelerini kullandı.

DARP EDİLENE CEZA

Sarıoğlu, hastaneden aldıkları darp raporu ve sağlık raporlarıyla şikayet üzerine açılan savcılık dosyasına ekleyeceklerini söyledi. Duran ile son görüşmelerinde işkence failleri ile ilgili suç duyurusunda bulunmalarının ardından müvekkili hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını ve 1 günlük hücre cezası verildiğini aktaran Sarıoğlu, “Cezaevi idaresi işkence uygulayan faillere ilişkin bir açıklama veyahut başka bir işlem yapmayıp, işkenceye uğrayan müvekkille ilgili soruşturma başlatmıştır” dedi. 

SUÇ DUYURUSU 

“Hasta bir mahpusa yönelik işkence uygulanması her ne olursa olsun kabul edilemez. Zira hukuk nezdinde işkencenin hiçbir istisnası olmadığını cezaevi idaresi de diğer ilgili makamlar da biliyor” diyen Sarıoğlu, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na soruşturma yürütülmesi için suç duyurusunda bulundukları bilgisini paylaştı. 

YILLARDIR OĞLUNU GÖREMİYOR

Koronavirüs salgını nedeniyle yıllardır oğlunun ziyaretine gidemeyen anne Behiya Duran, oğlunun darp edildiğini haftalık telefon görüşmesinde öğrendiklerini belirtti. Anne Duran, “Zaten sürekli olarak üzerlerinde baskı vardı. O gün orada kadın tutuklular da varmış. Kadınlara kötü davranılmış, hakaret edilmiş. O da dayanamayıp tepki göstermiş. Oradaki komutan da askerlere ‘O cevap veren kim?’ diye sormuş. Askerler de Murat'ı gösterince direkt ona saldırmışlar. Bir de üstüne ‘Bize karşı geldi, cevap verdi’ diyerek Murat’tan şikayetçi olmuşlar” diye kaydetti.

MA / Ceylan Şahinli