Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevinde yaralı ve ağır hastalığına rağmen tek kişilik hücrede tutulan Önder Poyraz’ın eşi Firdevs Poyraz, duyarlılık çağrısı yaptı. Poyraz, 2016 yılında “örgüt üyesi” ve “devletin birliğini bozma” iddialarıyla tutuklanarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 

Poyraz, Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında kucağında çocuğuyla yaralı bir halde gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra tedavi için Batman Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Tedavisi bitmeden cezaevine gönderildi. Müebbet hapis cezası alan Poyraz, tek başına hücrede tutuluyor.  Firdevs Poyraz, eşinin her geçen gün ağırlaşan durumuna dikkati çekti. 

SAĞLIĞI KÖTÜYE GİDİYOR

Firdevs Poyraz, eşiyle en son görüştüğünde durumunun çok kötü ve sağlığının da tehlikede olduğunu belirerek, “Önder, sokağa çıkma yasağında Cizre’de yaralı bir şekilde gözaltına alındı. Tedavisi bitmeden cezaevine konuldu. 5 yıldır da tutukludur. Tutuklandığında iç organları parçalanmıştı. Sırtında platin var. Hareket edemiyor. Yarası doğru düzgün pansuman yapılmadığı için her geçen gün durumu daha da kötüye gidiyor. Yatamıyor ve doğru düzgün yemek yiyemiyor. Şimdiye kadar arkadaşlarıyla koğuşta kalıyordu, arkadaşları bir şekilde yardımcı olup ihtiyaçlarını gideriyordu. Fakat şimdi tek başına hücrede tutuluyor. Sağlığı her geçen kötüye gidiyor” diye belirtti. 

YARALIYKEN CEZAEVİNE KONULDU

Firdevs Poyraz, eşinin pansuman isteğinin cezaevi yönetimi tarafından cevapsız bırakılıp, pansuman yapılmadığını vurgulayarak, “1 yıldır hücrede tutuluyor. Cezası onandıktan sonra onu hücreye attılar. Mahkeme kararına göre 10 yıl boyunca tek kişilik hücrede kalacakmış. Yaralı ve hasta bir insan tek kişilik hücrede nasıl kalabilir? Son görüşmemizde; ‘Cezaevinde kime virüs bulaştıysa bilerek olduğumuz yere gönderiyorlar. 14 gün hücrede tutuyorlar, iyileşip iyileşmediğine bakılmaksızın koğuşlara gönderiyorlar’ dedi. Psikolojisi iyi değil. Haksız bir şekilde tutuklandı. Çocuğu kucağındayken vuruldu ve yaralandı. Tedavi edilmeden o şekilde cezaevine gönderdiler” diye konuştu. 

‘BIRAKILMASI GEREKİYOR’

Eşinin görüşüne her gittiğinde kötü bir muameleyle karşılaştığını anlatan Poyraz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cezaevine her gittiğimizde büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Çıplak aramaya maruz bırakılıyoruz. Fakat son dönemlerde virüs nedeniyle bize yanaşmaktan çekiniyorlar. Eşimin serbest bırakılmasını istiyorum. İlaçlarını alacak paramız bile yok. Eşim ihtiyaçlarını karşılasın diye her ay bir yerlerden borç alıp gönderiyorum.”

Mezopotamya Ajansı/ Zeynep Durgut