Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı Değirmendere (Qeregivij) kırsal mahallesinde yaşayan Sünbül ailesi bir süredir kendilerini "istihbarat polisleri" olarak tanıtan kişiler tarafından rahatsız ediliyor. "İstihbarat polisleri" geçtiğimiz hafta 2 kez aile fertlerinden baba Faruk Sünbül'ü arayarak, hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yakalama kararı bulunan ve 20 yıldır Avrupa’da sürgünde olan oğlu Sadi Sünbül’ün ülkeye getirilmesini istedi. "İstihbarat polisleri" ayrıca baba Sünbül'den, PKK'li 2 kızının da teslim edilmesi için "yardım" istedi.  

"İstihbarat polisleri" daha sonra, 26 Mart'ta whatsapp üzerinden Sünbül'ün kızı Türkez Sünbül'e ulaştı. Bununla da yetinmeyen söz konusu kişiler, geçen günlerde baba ve kızının önünü kestiği ve benzer konular üzerinden taciz ettiği öğrenildi.  

'GİZLİ' TALEP  

Yaşananlara ilişkin konuşan Türkan Sünbül, hastane çıkışında önlerini kesen "istihbarat polislerinin", abisi Sadi Sünbül’ün ülkeye getirilmesini istedikleri belirtti. Daha sonra PKK'li 2 kız kardeşi ile ilgili kendilerinden “nerede oldukları ve ne yaptıklarına" dair bilgi istendiğini paylaşan Sünbül, kendilerine ayrıca, “Bizimle çalışacaksınız, buna mecbursunuz. Ne halkın ne örgütün haberi olacak. Bizle ilgili kimse ile görüşmeyeceksiniz. Bu gizli olacak” dediğini aktardı. Bu duruma tepki gösterdiklerini ifade eden Sünbül, babasına da "Sen kızlarının nerede olduğunu biliyorsun. Siz bizi götüreceksiniz. Onları ikna edip bize teslim edeceksiniz. Biz de onları tutuklamadan size teslim edeceğiz” denildiğini kaydetti. 

MADDİ-MANEVİ YARDIM

Kendilerine "maddi ve manevi yardım" talebinde de bulunulduğunu ifade eden Sünbül, "Sonrasında 'ne örgütün ne halkın haberi olmayacak. Bizle çalıştığınızı kimse bilmeyecek. Ne size bir şey olacak ne de onların burnu kanayacak. Getirip size teslim edeceğiz' denildi. Rahatsız edilmek istemiyoruz. Köyden her dışarıya çıktığımızda rahatsız ediliyoruz. Taciz ediliyoruz. Bu uygulamalar son bulsun" dedi. 

AİLENİN HİKAYESİ  

Sünbül ailesi, özellikle 1990’lı yılların başında “güvenlik” adı altında devreye sokulan ve halen devam eden politikalardan nasibini alan ailelerden birisi. 7 ferdi bulunan Sünbül ailesinin yaşadığı baskılar 2000’li yılların başında başladı. O yıllarda ailenin en büyük çocuğu olan Sadi Sünbül hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yakalama kararı çıkarıldı. Sünbül, bunun üzerine Avrupa’ya göç etti.

5 YILDA 9 BASKIN

Sünbül ailesinin evine 2015 yılından bugüne kadar toplam 9 kere baskın düzenlendi. Bu süreç içerisinde yaşanan baskıdan kaynaklı 2014 ve 2015 yıllarında ailenin 2 ferdi PKK’ye katıldı. Ailenin diğer fertleri ise ya tutuklandı ya sürgün edildiği ya da hapis cezalarına çarptırıldı. 

CEZA ALMAYAN KALMADI

Gözaltı ve tutuklamalardan en çok nasibini alan aile ferdi Türkan Sünbül. İlk defa 2017 yılında tutuklanan Sünbül, 5 ay tutuklu kaldı. Sünbül, 2019 yılında bir kez daha tutuklanarak, 10 ay cezaevinde kaldı. Söz konusu tutuklamalara gerekçe yapılan “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte yardım etmek” iddialarından kaynaklı Sünbül’e toplam 5 yıl 9 ay hapis cezası verildi.   

Baba Faruk Sünbül ise 2015 yılında “örgüte yardım etmek” iddiasıyla gözaltına alındı, tutuklandı ve 4 ay Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaldı. Baba Sünbül, tahliye edildikten sonra devam eden yargılama sonucu 2 yıl 1 ay hapse çarptırıldı. Baba Sünbül hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan dava ise halen sonuçlanmış değil.

Anne Besra ve kızı Pınar Sünbül’e de bir süre önce “örgüte yardım etmek” iddiasıyla 2’şer yıl 1’er ay hapis cezası aldı.