İstanbul Kadıköy’de 12 yaşındaki Hande Çinkitaş, babası ve üvey annesiyle yaşadığı evde 4 Ocak 2001’de işkence edilerek öldürüldü. Olayın ardından baba Nezih Çinkitaş ve üvey anne Şehnaz Çinkitaş gözaltına alındı. Ancak delil yetersizliği gerekçesiyle iki kişi de serbest bırakıldı. 

20 YIL SONRA TUTUKLANDILAR 

Olaydan 20 yıl sonra cinayetle ilgili toplanan delillerde yapılan yeni incelemeler sonucunda olay günü kullanılan bıçakta baba Nezih Çinkitaş’a ait yoğun DNA’nın bulunması üzerine, 6 Kasım 2020’de baba ve üvey anne gözaltına alınarak tutuklandı. Tutuklu sanıkların Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Duruşmaya sanık Nezih Çinkitaş ve Şehnaz Çinkitaş katıldı. Duruşmada müşteki Handan Yılmazer ile avukatı Hasan Kocabey ve sanık avukatları da yer aldı.

TAHLİYE EDİLDİLER 

Tanık beyanlarının alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Nezih Çinkitaş ve Şehnaz Çinkitaş'ın tutuklu kaldığı süre, delillerin çoğunun toplanmış olması ve toplanmayan delillere sanıkların etki etme olasılığının bulunmaması nedeniyle tahliye kararı verdi. İki kişiye adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi. 

İDDİANAME

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Kadıköy'de 4 Ocak 2001'de Hande Çinkitaş'ın öldürüldüğü anlatıldı. İddianamede Çinkitaş'ın öldürülmesine ilişkin babası Nezih Çinkitaş ve üvey annesi Şehnaz Çinkitaş hakkında, "Canavarca hisle eziyet çektirerek alt soydan akrabayı kasten öldürme" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. İddianamede olayda kullanılan bıçakta Nezih Çinkitaş'ın parmak izine rastlanmadığı ancak 19 yıl sonra bıçak üzerinde yapılan DNA incelemesinde bıçağın keskin ucunda Nezih Çinkitaş'ın yoğun olarak DNA profilinin tespit edildiği belirtildi. 

KARAR İTİRAZ EDİLECEK 

Duruşmadan sonra açıklama yapan aile avukatı Hasan Kocabey, tahliye kararına tepki göstererek, "Tabi ki biz müşteki, şikayetçi, katılan taraf olarak bu iki kişinin cinayeti birlikte işlediklerine inanıyoruz. Bu tahliye kararına itiraz edeceğimizi belirtmek istiyoruz" dedi. Kocabey, dosyadaki çelişkilere dikkati çekerek, “Tahliye kararına derhal itiraz edeceğiz. Çünkü tüm dosya içeriği özellikle 2 sanığın birbirleriyle çelişen beyanları, teknik deliller, özellikle Adli Tıp Kurumu'ndan alınan deliller, cinayetin gece işlendiğine ilişkin ve sabaha kadar da cinayet mahallinin bu sanıklar tarafından kurgulandığına ve delillerin yok edildiğine dair çok ciddi deliller var dosya içerisinde. Buna rağmen tahliye edilmiş olmaları kamu vicdanını zedeledi diye düşünüyorum. Tabi ki derhal itiraz edeceğiz" ifadelerini kullandı.