Kurban Bayramı'na bir gün kala Diyarbakırlılar, bayramların eski hareketli günlerini arar oldu. Her bayram öncesi kurulan tezgahlar bu bayram boş kaldı. Alım gücü gittikçe düşen halk, kabaran elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez duruma geldiklerini ve bunlardan kaynaklı da bayramı kutlayamadıklarını söyledi. 

BAYRAMI UNUTTULAR 

Asgari ücretle geçimini sağlayan Sadet Bolu, artık kuruş hesabı yaptıklarını belirterek, “Sadece faturaları ödemeye gücümüz yetiyor. Bir kilogram şeker 30 lira oldu. Asgari ücretle bunları karşılayamıyoruz. Benim 3 çocuğum var, hangi birine elbise alayım. Pandemiyle birlikte kriz derinleşti. Çarşıya gelmek için 5 TL yol parası ödedim. 5 TL’ye iki ekmek alınabilirdi. Artık kuruşların hesabını yapar olduk. Etin kilosu 80 lira. Hangi aile doğru düzgün et yiyebiliyor ki?” diye sordu.  

HALK AÇ

Gani Bakır da, ekonomik krize dikkat çekerek, "Devlet bize yardım etmedi. Elektrik, doğal gaz, yağ, şeker bunlara zam geldi. Daha bir yıl önce 500 TL olan ev kirası, şimdi bin lira oldu. İçinde yaşayacak ev bulamıyoruz, bayram nereden aklımıza gelecek? Halkımız aç. Bayram için geçen bayram da bu bayram da alışveriş yapmadık. Aynı elbiseyi giydik, evde olanla yetinmeye çalıştık. Her yıl kurban keserdik, bu yıl kesmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

İLAÇLARI BORÇLA ALIYOR 

Kanser hastası olan Selahattin Çakan, bayrama kanser ilaçlarını alamadan girdiğini belirterek, "Bayram mı kaldı bizim gibi insanlara. İlaç almak için sağdan soldan borç almaya çalışıyorum. Bu yoksul halkı düşünsünler, bizim gibi kanser hastalarını düşünsünler. Benin aldığım ilaçlar dolara bağlıdır. Devlet ilk başta bunları da düşünsün. Ölsem daha iyi bu durumdan. Bu şarlar altında kimin bayramını kutlayalım veya nereye gidelim" diye konuştu. 

KIYAFET ALAMADILAR

Songül Arı, bu bayram çocuklarına bayramlık kıyafet alamayacağını söyledi. Arı, "Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çocuklarımız elbisesiz kalacak bu bayram. Bu pahalılıkla kim ne alabilir ki. İçinde bulunduğumuz durum hal değil. Neden bu halde olduğumuzu hepimiz biliyoruz” dedi. 

ZARARINA SATIŞ 

Bayram şekeri satan Ömer Gülüş ise, ekonomik krizden dolayı satış yapamadıklarına dikkati çekti. Şekeri 23 TL’ye aldıklarını ancak 22 TL’ye satmak zorunda kaldıklarını söyleyen Gülüş, "Geçen bayramda 17 gün kapalı kaldık. Devlet kira desteği sağlamadı. Artık bir umudumuz kalmadı. Şuan sattığım bayram şekerlerinin karı yok. Zararına satış yapıyoruz” ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/MA)