Çete lideri Sedat Peker'in iddialarıyla gündeme gelen kumarhaneler sahibi Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş’ın öldürülmesiyle ilgili bir kişi yakalandı. Mahkemeye çıkarılan Ö.T isimli kişi hakkında mahkeme iki gün tutukluluk kararı verdi.

Olay anında kiralık bir araçla bölgede bulunduğu tespit edilen zanlı bu sabah geniş güvenlik önlemleri altında Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Müfettiş Murat Bayram olayda ‘uzun namlulu’ silah kullanıldığını aktardı. 

KİRALIK ARAÇLA BÖLGEDEYDİ

Yapılan soruşturmada olay anında kiralık araçla bölgede olduğu tespit edilen Ö.T’nin meseleyle bağlantılı olduğu tespit edilerek tutuklandığını kaydeden Bayram, aramaların genişletildiğini aktardı. Bayram, aranan şahıslar ve emareler olduğunu belirtti.

Bayram, zanlı Ö.T’nin Çatalköy’de meydana gelen ‘taammüden adam öldürme’, ‘kanunsuz ateşli silah patlayıcı madde kullanma, taşıma, tasarruf’, ‘meskun mahalde ateş açma’ suçlamasıyla tutuklandığını belirtti.

8 Şubat’ta saat 18.45 sıralarında Murat Demirtaş yönetimindeki SL 001 plakalı araca, kimliği meçhul şahıslar tarafından yolun güneyinden uzun namlulu silahla ateş edildiğini belirten Müfettiş Bayram,  Demirtaş’ın olay yerinde hayatını kaybettiğini dile getirdi. Bayram, araç içerisinde bulunan ve ağır yaralanan Halil Falyalı’nın önce Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne, ardından da YDÜ Hastanesi’ne kaldırıldığını ancak yaşamını yitirdiğini söyledi.

3 SİLAH 31 MERMİ

Olay yerinde yapılan incelemede 17 adet 7.62 mm, 5 adet de 9mm çapında boş kovan bulunduğunu aktaran Bayram, olay yerinde ayrıca 9 adet 7.62 mm çapında mermi çekirdeğine de ulaşıldığını kaydetti. Bayram, Falyalı ve Demir’in otopsisinin de bugün yapılacağını açıkladı.

Suikast Kıbrıs’ın genelinde büyük yankı uyandırdı. Adanın kuzeyinde suikastla ilgili olarak çok yönlü soruşturma başlatılırken, adeta olağanüstü hal durumu yaşanıyor.

Duvar’dan Nikolaos Stelya’nın haberine göre tüm polis teşkilatı teyakkuza geçerken, ülkenin tüm sınır kapılarında kontrol yapılıyor. Ercan Havalimanı'nın yanı sıra tüm liman ve Güney-Kuzey sınırlarında polisler devriye geziyor. Şüpheli görülen tüm şahıslar kontrol edilirken, olaya karıştığı öne sürülen araç her yerde aranıyor ve olayın tanıklarının ifadelerinin alınıyor.

KKTC POLİSİNDEN ‘ŞÜPHELİ FOTOĞRAFLARI’ AÇIKLAMASI

KKTC polisi dün gece sosyal medyada şüphelilerin görüntüsü olarak yayılan fotoğrafa ilişkin açıklama yaparak “Haber sitelerinde ve sosyal medyada, bir araç içerisinde yer alan iki erkek şahsa ait görüntülerin, iş adamı Halil Falyalı ve şoförünün öldürülmesi olayının failleri olduğu ve polis tarafından arandığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Şahısların olayla bağlantısının olmadığı saptanmakla beraber, mesele polis tarafından çok yönlü olarak titizlikle soruşturulmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

SERDAR DENKTAŞ: FAİLLER BULUNMALI

Falyalı olayı Kıbrıs genelinde, özellikle geleneksel medyayla sosyal medyada da büyük yankı uyandırmış durumda. Olayın duyulmasından sonra birçok Kıbrıslı Türk sosyal medya aracılığıyla son gelişmelerle ilgili kaygısını paylaştı.

Falyalı suikastına sosyal medya aracılığıyla tepki gösteren tanınmış Kıbrıslılardan birisi de geçtiğimiz dönemde aktif siyasete veda eden Serdar Denktaş oldu. Denktaş, “Siyasi yaşantımda birçok girişimine engel olmuş, çok kez birbirimize diklenmişizdir. Ama o bu memleketin insanı. Dostça bir araya gelip yiyip içtiğimiz de olmuştur. Bu akşam saldırıya uğrayıp öldürülmesi olayı ülkemizde neler oluyor diye hepimizi düşündürmeli. Polis asker tüm emniyet güçleri suçluları hemen bulmalı. Ailesinin gözü önünde cereyan eden bu cinayetin failleri mutlaka bulunmalı” açıklamasında bulundu.

KIBRIS BASININDA FALYALI CİNAYETİ MANŞETLERDE

Kıbrıs Türk medyasının bugünkü manşetleriyse Falyalı cinayetine odaklanmış durumda. Kıbrıs gazetesi suikastı “Mermi yağdırdılar” başlığıyla okuyucularıyla paylaşıyor. Yeni Düzen “Dehşet Gecesi” manşetini kullanırken, Halkın Sesi son gelişmeleri “Korkunç Suikast” başlığı altında derledi. Havadis gazetesiyse ilgi çekici “Ülke Kor Karanlıkta, Hesaplar Kurşunla” manşetiyle son gelişmelere odaklandı. Kıbrıs Türk medyası gibi Kıbrıs Rum medya kuruluşları da olayın duyulmasının ilk anından itibaren Falyalı cinayetini merceği altına aldı. Rum medya kuruluşları olayla ilgili olarak Falyalı’nın Türkiye ve Kıbrıs’taki bağlantılarına dikkat çekiyor.

NE OLMUŞTU?

Devlet mafya siyaset ilişkilerine dair çarpıcı itiraflarda bulunan Sedat Peker, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın yönettiği Yalıkavak Marina üzerinden uyuşturucu ticareti yapıldığı iddiasını ortaya atmış, Peker, Yalıkavak üzerinden yürütülen uyuşturucu ticaretinin rotasının bir süre sonra Venezuela ile KKTC yönüne döndüğünü ve bu ticarette eski Başbakan Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'ın da rolünün olduğunu ileri sürmüştü. Peker'in iddiaları arasında ismi geçenlerden biri de Halil Falyalı oldu. KKTC'de kumarhane işleten ve sanal bahis sitelerini yönettiği bilinen Falyalı, Sedat Peker'in ortaya attığı uyuşturucu iddialarını reddetmiş, Falyalı, Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım'la hayatı boyunca hiç tanışmadığını iddia etmişti.

Peker videolardan sonra gündeme gelen Falyalı'yla ilgili, eski KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da açıklamalarda bulunmuştu. KKTC Meclisi'nde bir arazi satışı nedeniyle konuşma yapan Kalyoncu, bu konuşması nedeniyle Falyalı'nın kendisini arayarak kendisini ve ailesini tehdit ettiğini söylemişti. Eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, "Çeşitli kirli ve yasadışı ilişkilerin Halil Falyalı ismiyle de bağlantılı olduğu yönünde iddiaların olduğu biliniyor" demişti.