Tevgera Jinên Azad (TJA) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Cengiz Topel Caddesi üzerinde yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekilleri Muazzez Orhan ve Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in de katıldığı yürüyüş öncesi polisler kadınları çembere aldı. Yürüyüş için HDP Yüksekova ilçe binasından çıkan kadınlar ablukaya alındı. Kadınların yürüyüşünü engellemek isteyen polis amiri, "Ben devletim, ben bana söyleneni uyguluyorum. Yürüyüş yapmanıza izin vermem" sözlerine tepki gösteren kadınlar, ilçe binasında açıklama yaptı.

'KADININ DİRENİŞİYLE SOKAKLAR VE HALK ÖZGÜRLEŞECEK'

"Em xwe li hemberî zordestîya mêran diparêzen" pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, polis ablukasına tepki göstererek, “Bu zihniyet bırakmıyor kadınlar sokaklara çıksınlar. Kadınların pandemi sürecinde evlerinde katlediliyor, birçok şeye maruz kalıyor. Mevcut zihniyeti yıllardır tanıyoruz. Bu zihniyet Özgecan, Şule, Taybet Ana'nın katilleridir. Bugün bu saldırılar dilimiz, kültürümüz üzerinedir. Kadınlar sokaklarda olacaklardır. Tüm bu saldırılara karşı kendilerini savunacaklardır. Kadının direnişiyle sokaklar ve halk özgürleşecektir" dedi.

'ONLARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

AKP iktidarının kadınlardan korktuğunu belirten HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise, “Biz kadınlar onlara baş eğmeyeceğiz. Bu zihniyet gidicidir. Korkuyorlar. Kadınların yan yana gelmelerini istemiyorlar. Korktukları için 100'lerce polisle biz kadınları ablukaya alıyorlar. Biz kadınların ölümlerini engellemek, dilimiz ve kültürümüze sahip çıkmak için mücadelemizi büyüteceğiz” diye konuştu.

Açıklama, "Jin Jiyan Azadi" ve "Em xwe diparêzin" sloganlarıyla son buldu.