Hakkari ve ilçelerinde valilik tarafından 26 Mayıs 2016 yılından bu yana ilan edilen “eylem ve etkinlik yasağı” 2 bin 16 gündür devam ediyor. AKP ve yandaşları için geçerli olmayan yasak, sadece iktidar muhaliflerine uygulanıyor. Yasak 15 günde bir Hakkari Valiliği’nce güncellenirken, kentin en büyük ilçesi Yüksekova’da ise cadde ve sokaklar zırhlı araçlardan geçilmiyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe binası da zırhlı polis araçlarıyla abluka altında tutuluyor.

HDP Yüksekova ilçe Eşbaşkanı Avukat Şoreş Diri, uygulamaların bir yıldırma politikası olduğunu söyledi.

HDP'YE ABLUKA

Valilik tarafından alınan yasaklama kararlarının hukuki dayanağının olmadığını belirten Diri, “Partimiz tarafından düzenlenen bütün etkinlikler yasaklanıyor ve partimize gelen insanlar polis ablukasıyla karşılaşıyor. Bizlere karşı böylesi bir durum yaşanırken, kentin en işlek olan İpekyolu Caddesi polisler tarafından trafiğe kapatılarak 15 Temmuz yürüyüşüne izin verildi. Yine gırtlağa kadar suça, ranta, yolsuzluğa bulaşmış Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) yöneticileri, camilerde açıklama yapabiliyor. Hak ve adalet arayışında olan Cumartesi Anneleri bir açıklama dahi yapamazken, başka illerden otobüslerle parti binamızın önüne getirilen kişilere polis nezaretinde açıklama yaptırılıyor. Bu tezattın bir an önce son bulmasını istiyoruz” dedi. 

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

HDP üzerindeki baskı ve yıldırma politikalarına rağmen halkla iç içe olduklarını belirten Diri, uygulanan baskıların kendilerini yıldırmayacağını söyledi. Diri, “Gever halkı müsterih olsun; iktidar baskı ve şiddet aygıtlarını kullanmaya devam etse de, bizler yılmayacağız ve mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Bunca ablukaya rağmen halkın HDP’yle bir bütün olduğunu ve tüm etkinliklere kitlesel katılımlar sağlayıp kararlı duruşunu göstermiştir. AKP iktidarının HDP ve halk arasından korku duvarı yerleştirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Diğer hükümetler nasıl ki tarihin çöplüğüne girdiyse, AKP de uyguladığı yasaklarla tarihe ve çöplüğe gömülecektir” diye konuştu. 

‘HESAP VERECEKLER’

İki bin günü aşkın süredir devam eden yasakların derhal son bulmasını gerektiğini belirten Diri,  “Yasaklama kararları veren ve AKP’nin hukuk dışı kararlarına imza atan mülki amirler çok iyi bilsinler ki, AKP gidecek. Onun için daha fazla bu hukuksuzluğa imza atmayın. AKP hükümeti gittikten sonra bu hukuksuzluğa imza atan herkes yargılanacaktır. Hepsi hukuk önünde hesap verecek” dedi. 

ORTAK TAVIR GÖSTERİLMELİ

Yasakların kaldırılması için çağrı yapan Diri, şöyle konuştu: “Sivil toplum örgütleri, siyasi parti ve meslek odalarının konu hakkında ortak bir tavır sergilemesi gerekiyor. Bu konu, parti üstü ve bütün memleketi ilgilendiren bir konudur. Hukuka aykırı bu uygulamalara ilişkin her türlü girişimde bulunmaları gerekiyor.” (Hakkari/MA)