Hakkari ve ilçelerinde, AKP'li yöneticilerin aldığı rüşvet ve ihalelerdeki yolsuzluklarına dair ortaya çıkan ses kaydı konuşuluyor. Yüksekova İmam Hatip Lisesi Müdürü Mustafa Can'a ait olduğu iddia edilen 2 ayrı ses kaydında, AKP Hakkari İl Başkanı Emrullah Gür ve iş insanı N.S.’nin de aralarında bulunduğu bazı kişilerin ihalelerde ve atamalarda rüşvet alıp verdikleri anlatılıyor. Söz konusu durum, AKP'li Gür'ün, ses kayıtlarını yayan kişiler hakkında yaptığı şikayet sonrası gündeme geldi.  

‘HODRİ MEYDAN’

Aynı zamanda Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Hakkari İl Başkanı olan Mustafa Can'a ait olduğu belirtilen bir ses kaydında, her ihale için AKP İl Başkanı Gür'e rüşvet verilmesi gerektiği kaydediliyor. Can’a ait olduğu belirtilen ses kaydında, “hocam" diye hitap ettiği bir kişiye, AKP İlçe Başkanı Fatih Arslan'ı tehdit ettiğini söylüyor. Can, Arslan’a dair şu ifadeleri kullanıyor: "Şimdi Fatih’e (AKP İlçe Başkanı) vermişti. Fatih'e diyor ki bu isimler şey yapmayacak. Ben de dedim ki Fatih bu isimlerle ilgili ufak bir sıkıntı yaptığında ne sen burada kalırsın ne Nedo (N.S.) kalır ne Servet kalır. Hodri meydan."

GÜR'ÜN İHALE İPTAL ETTİRDİ 

Can, Servet adlı kişiyi hedef alarak, "Bizim istediğimiz mesele ne? Biz Servet'i kaldırmak istiyoruz doğru mudur? Bizim elimiz gücümüz zayıf" ifadelerini kullanıyor. Sonrasında ise AKP'li Gür'ün iptal ettirdiğini iddia ettiği bir ihaleden söz eden Can, "Geçen Pazartesi ihale yapmışlar. Rıza Varlı mı ne birine vermişler. 20 mi, 27 milyon TL davetiyeli. Emrullah’ın (AKP İl Başkanı) haberi oluyor. İhaleyi hemen iptal ettiriyor. Burada bunun kavgasını verdiler şimdi. Bizden istediği şey de güven. Adam mesela açık söylüyor. Tamam bunlarla çalışmayayım ama bana sahip çıkın. Ben onların akrabasıyım (Kürtçe konuşuyor). Bana nazları geçiyor. Yoksa vallahi direk çizerler" diyor.

400 BİN TL'LİK RÜŞVET

Can, bir taşıma ihalesinden de söz ederek, iş insanı N.S.’nin bir ihaleye ilişkin 300-400 bin TL rüşvet verdiğini ifade ediyor. Can, konuşmasının devamında, "Beni çağırdı. Muhsin yabancı değil. (Muhsin cevaplıyor: yok) Çünkü Nedo (N.S.) yanıma geldi. Geçen sene Nedo buna 300-400 milyar para verdi. Van’a geldi bu parayı verdi. Yardımcı ol, yardımcı (Kürtçe söylüyor). Ama bu zaman beni de düşüneceksiniz. Nedo gelmiş sonuçta beni besleyen adam. O zaman siz de bana sahip çıkın ben de destek vereyim. Ben mesela şimdi Atilla’dır, Cahit’tir, Nusret’tir. Fatih niye bizim başımızda ilçe başkanı? Kimse olmadığı için. Biz beraber olduğumuzda kimseyi bir kişiyi çıkarabildik mi yok" diye konuşuyor. 

'BENİM İSMİMİ KULLANMA'

Can'a ait olduğu iddia edilen bir diğer ses kaydında ise, AKP'li Emrullah Gür'e rüşvet verilmesi gerektiği belirtiliyor. Can, bu duruma ilişkin ise şunlar dile belirtiyor: "Vallahi İlhan hocam ben sana öncesinde de Emrullah’a para vermemiz gerektiğini söylemiştim. Yoksa adam ne diye bizim için uğraşsın. Emrullah'a bana kaç defa ismimi kullanacaksan 'abi' de 'Hakkari' de, 'benim ismimi kullanma' Biz şartları konuştuğumuzda büyük caminin orada. Ben büyük bir şey atlatmak için buraya geldim. Adama bastırdım, adam dedi 'tamam, Mustafa ben senin arkandayım' Şimdi istesek de istemesek de Yüksekova’da bir oluşum yapmak istiyorsak, muhakkak ama muhakkak belli bir şeyi kapatacağız artık."

MÜDÜRLÜK İÇİN RÜŞVET

Olası yeni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü için de rüşvet verileceğine dair itirafta bulunan Can, "Ben yarın öbür gün mesela, birisi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne oynasa bile ben belli bir parayı gözden çıkaracağım. Kimse kusura bakmasın. (Anlaşılmıyor) O geldikten sonra kim ne yapmak istiyorsa yapsın" sözlerini sarf ediliyor. 

İHALE KARŞILIĞINDA RÜŞVET

Can, kimi okullara gönderilen 20 ton kömür karşılığında para verildiği belirtilerek, şöyle devam ediyor: "Kömür meselesi mesela; Müdürüm sizin aklınız alabiliyor mu, kömür bize az geliyor. İlhanla gittim konuştum. İlhan dedim ki 20 ton tamam mı? 'Tamam' dedi. 'Hoca 20 ton bize yeterli' dedi. '20 tonu getirme bize para versin. Ben de 'tamam' dedim. (Kürtçe konuşuyor) Ben şuan isteseydim İ.S., N.S. onlar üzerinde müthiş paralar alamaz mıyım? Ben şuan N. S.’a savaş açmış bir adamım. İ. S.’ye hakeza aynı şekilde. Okul müdürleri beni arıyor. Diyor ki 'hocam bu Gürmüş’ ne. H.G. (AKP İl Başkanı Emrullah Gür'ün akrabası) kimdir? Sizin neyinizdir, sizin akrabalardan mı? Bizim Şermin’in amcaoğlu oluyor, dedim. 'Benim okulun birkaç borcu var, biraz kömür eksiği var getirse olur mu acaba.' Dedim konuşurum. Gittim konuştum, verdi adama. Bütün müdürlere."

KÖMÜR İHALELERİ

Can, konuşmasının devamında bir okul müdürüne, 20 ton eksik kömür verilmesi için kendisinin isminin kullanılmasını isteyerek, şunları söylüyor: "Söyle; Mustafa Can 20 ton eksik vereceğiz, 30 ton esik vereceğiz. Kömür getirmişlerdi fındık mı fıstık mı neydi. Diğer şeyler de vardı bayrama gidiyorduk. 200 milyon mu 150 milyon mu? Nihat Hoca’ya da söyledim. Bu kadar para aldık. Bu paranın şu kadarını şuraya verdik. Bu kadarını okul bana borçluydu. Bende kendime aldım bu parayı. Ben onu da verdim hesapları kapattık. Ben sadece Hakkari’nin ödenmemiş bir borcu var. Ben bunu istiyorum."

AKP'Lİ GÜR'DEN SUÇ DUYURUSU

Can'ın konuşmasının ortaya çıkması sonrası AKP İl Başkanı Emrullah Gür, ses kayıtlarını yayan kimi sosyal medya kullanıcıları ve ses kaydında konuşan kişiler hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 16 Aralık 2020 tarihli suç duyurusunda, Twitter hesapları üzerinden ses kayıtlarını paylaşan "T.C Vatandaşı (TCVatan21025983)" ve "Zeynell (Zeynell61463828)" kullanıcıların "hakaret", "iftira" ve "hedef gösterme" suçlamalarıyla cezalandırılması talep edildi.

Söz konusu kullanıcıların sosyal medyada kendisi ve ailesinin ismini açık hedef göstererek iftira attığını belirten Gür, "sahte" olduğunu iddia ettiği paylaşım ve videolarda yazıyı yazan, "iftiralarda" bulunan, videoda konuşan kişi veya kişilerin araştırılarak bulunmasını talep etti.

CAN: SESİME BENZETMİŞLER

İddialara ilişkin görüştüğümüz Mustafa Can, "Kesinlikle öyle bir şey yok. Tamamen bir kumpas kuruluyor" dedi. Ses kayıtlarını, "Kopyala-yapıştır üzerine kurulmuş olan bir çalışma" olarak gören Can, kendisinin de konu hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Can, "Çalışma yürütülüyor. Kayıt bana ait değil. Biz de gerekli suç duyurusunda bulunduk. Orijinal yapılmış bir çalışma. Profesyonel ortamlarda yapılmış bir çalışma" diyerek, kendini savundu. Can, telefondaki sesin kendisinin sesine benzetildiğini ileri sürdü. 

GÜR: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUM

Ses kaydında her ihale karşılında rüşvet aldığı belirtilen AKP İl Başkanı Emrullah Gür ise, ses kayıtlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Mustafa Can'ın da aralarında bulunduğu ses kaydında yer alan kişilerin tümü hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Gür, şunları söyledi: "Bizimle alakası olmayan birileri aralarında konuşmuş, bizi musallah etmişler. Biz gerekli yasal işlemleri başlattık. Herkes hesabı yargıda verecek. Bizimle alakalı bir iftira var. Yargı da bunun hesabını en ağır şekilde soracaktır. Hem Mustafa Can hem yanında konuşanlar hem de yayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk."