Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Örgütü, Hakkari, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde 14 kişinin gözaltı alınmasına açıklama yaparak tepki gösterdi. İl binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, il ve ilçe eşbaşkanları ile partililer katıldı. 

Açıklamada konuşan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, operasyon sonucu kentte kanaat önderi, belediye başkanları, belediye başkan adayları parti çeşitli kademelerinde yer alan ve yine KESK ve İHD yöneticilerinin bulunduğu 14 kişi gözaltına alındığını belirterek, ‘’Yalnız yapılan operasyonun şekline baktığımız zaman bu kentte 2 dönem belediye başkanlığı yapmış bir insanın evine girilirken, adresi belli olan bir insanın ifadeye çağrılması üzerine ifade vermeye gidecekken kapıların kırılması ve yine KESK yöneticisi bir arkadaşımızın evine girilmesi üzerine evinde bulunmaması üzerine çocuğu darp ediliyor. Çocuk bundan iki saat sonra hastaneye giderek darp raporu alıyor. Raporu aldıktan sonra çocuk karakol tarafından çağrılıp raporuna el konuluyor" dedi. 

‘GÖZALTINA ALDINIZ NE DEĞİŞTİ?’

Yaklaşık 2 gün önce kent merkezinde gençler ve polis arasında yaşanan kavgaya da değinen Dede güvenlik kuvvetlerinin bütün halka küfür ettiğini iddia etti. Dede devamla şöyle konuştu: “2 gün önce çarşı merkezinde gençler ve güvenlik kuvvetleri bütün kalka küfür etti. Bu insanları yerlerde sürüklüyor. Bir güvenlik görevlisinin ve memurun görevi bu mudur? Elbette bunlar bu hükümetten yetkiyi alıyor. Şimdi gözaltına alınan arkadaşlarımız daha önce belediye başkanlığı yapmışlar. Bu halkın iradesini temsil etmişler. Bizim partimizden de belediye başkanlığı yapmamış. Yine bizim partimiz. Türkiye’nin üçüncü büyük partisi. Bu halkın onayını almış. Hakkari’de iktidar olan bir parti. Bunu sindirememek güvenlik gücü eliyle yargı eliyle bunu bastırmaya ve yok etmeye çalışıyor. Biz buradan hükümete tekrardan sesleniyoruz. Bu akıl akıl değil. Bu yol yol değil. Daha öncede binlerce insanı gözaltına aldınız ve tutukladınız. Ne değişti? Ortada koskoca bir sorun var. Şu anki Cumhurbaşkanı bu ismin adını defalarca koymuş. Dolayısıyla bu yöntemden vazgeçmeleri gereklidir. Biran önce müzakereyle, diyalogla bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Arkadaşlarımız da demokratik meşru siyaset yapmak dışında hiçbir suçları yoktur. Bu arkadaşlarımızın da derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."