Dünyada 2 bin 400’den fazla kişinin ölümüne neden olan Koronavirüs (Kovid-19) tehdidi Türkiye’de de görüldü. Şırnak’ın Silopi ilçesinden Federe Kürdistan Bölgesine açılan Habur Sınır Kapısı da güvenlik amaçlı 1 Mart tarihinden bu yana insanların geçişlerine kapatıldı. Ticaret Bakanlığı verilerinden yapılan derlemelere göre 2019 yılı itibarıyla kara hudut kapılarından 13 milyon 813 bin 359’u giriş ve 13 milyon 752 bini çıkış olmak üzere 27 milyon 565 bin 359 yolcu geçiş yaptı. Kapılardan geçen araç sayısı da 3 milyon 816 bin 797’si giriş ve 3 milyon 822 bin 172’si çıkış olmak üzere 7 milyon 638 bin 969’u buldu. Kapıkule sınır kapısının ardından 1 milyon 512 bin 172 araçla en fazla geçişi sağlayan Habur Sınır Kapısı’nda yine 3,5 milyonu aşkın kişi 2019 yılında geçiş yaptı. 

TIR SAYISI 700’E ÇIKTI

Kapının kapatılmasının ardından ilk gün (1 Mart) 7 TIR dorsesinin geçişine izin verilen sınırda şimdi ise günlük 600-700 araç geçiş sağlıyor.  Geçiş yapılan Habur Sınır Kapısından giden TIR şoförleri eldiven ve maske takmak koşuluyla yine Habur Kapısı’nda bulunan Sahra Hastanesi’nde ısı ve muayene kontrollerinden geçiriliyor. İki ülke kapısı arasında sınır çizgisi olarak bilinen (Habur- Zaho) Köprü’de TIR dorsesini karşı tarafta bekleyen araca bırakan şoförler ardından dorsesiz bir şekilde tekrardan ülkeye geçiyor. Gece gündüz doktorların nöbetleşe durduğu kapının dışında ise TIR şoförleri günlerdir Valiliğe bağlı İl Özel İdaresi’ne ait TIR sahalarında sırasının gelmesini bekliyor. Hijyen olmayan ve herhangi bir önlemin alınmadığı sahalarda kalan ve yollarda kuyruk oluşturan TIR şoförleri bu konudaki eksikliklere dikkat çekiyor. Şoförler, yine iki ülke arasında bulunan köprüde teslim ettikleri araç dorselerin akıbeti hakkında da herhangi bir teminat verilmediği gerekçesiyle kara kara düşünüyor. 

TEMİNAT YOK!

TIR şoförlerinden Turgay Adıbelli, Mardin’den buraya gelerek 15 gündür sahada beklediğini söyledi. Durumlarını “ Rezalet” olarak tanımlayan Adıbelli, “15 gündür buradayız başımızı dahi yıkayamıyoruz. Dosyalarımızı önce hazırlıyorlar. Ardından TIR dorselerini karşı tarafa teslim ediyoruz. Bu teslimatın bir teminatı yok, nereye götürdükleri hakkında bilgimiz yok. Oradan Erbil gibi uzak yerlere de götürebiliyorlar.  2-3 ay içerisinde belki dorselerimiz gelmeyebilir. Ne olacağını bilmiyoruz” dedi. Sahada hijyen konusunda herhangi bir tedbir alınmadığını söyleyen Adıbelli, gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulundu. 

Urfa Birecik’ten gelen TIR şoförü Ali Uzar, “Günlerdir burada bekleyerek adeta rezil olduk. Arabasını yollayan yollayabiliyor. Yollayamayan bizim gibi sahada bekleyerek rezil oluyor. Bu soruna bir çözüm bulunsun” dedi.

SAHADA TEDBİR YOK

Kapıda sağlık açısından tedbir amaçlı sadece şoförlerin karşıya geçişine izin verilmediğini belirten Uzar, maske ve eldiven gibi ürünlerin takıldığını saha da ise herkesin kendi halinde olduğunu ifade etti. Uzar, “Bulunduğumuz saha da herhangi bir tedbir yok. Zaho ile aramız 2 kilometredir. Orada virüs varsa burada da vardır. Ya buranın beyannamelerini iptal etsinler ya da malları gönderiyorlarsa bizleri de göndersinler. Ya kapıyı komple kapatsınlar ya da böyle süründürmesinler” diye konuştu.

HERKES SIKINTILI

Abdullah Özer, 3 gündür beklediğini ancak ilk günden bu yana bekleyenler olduğunu söyledi. Hijyen noktasında bekledikleri sahalarda geçmişteki uygulamaların aynısının yaşandığını ve herhangi bir ekstra tedbirin alınmadığını ifade eden Özer, “Eskiden uygulama nasılsa burada yine aynıdır. Ekstra herhangi bir iyileştirme söz konusu değildir. Virüs bu tarafta da o tarafta da şimdilik yok. İsteğimiz herkes ya ürünlerini hiç getirmesin. Ya da hastalık varsa ne Ankara ne Mersin’de kimse araçları yükleyip burada beklemesin. Böyle olunca şoförler, yük sahipleri herkes sıkıntı yaşıyor” diye konuştu. 

MA / Müjdat Can