Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), son dönemlerde Posta Telgraf Telefon (PTT) kurumlarında yaşandığı belirtilen yolsuzluk iddiaları ve çalışma koşullarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Haber-Sen Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda, “PTT’de zararın bedelini emekçiler değil yolsuzluk ve israf yapanlar ödesin” yazılı pankart asıldı. Açıklamada konuşan Haber-Sen Eş Genel Başkanı Mesut Balcan, “PTT’nin imajı bozulacak denilerek, emekçilerin sosyal medya hesaplarını takibe alıp, ceza ve sürgünle uğraşan PTT Genel Müdürlüğü’nün asıl görevi, kurumda yolsuzluk ve hırsızlıkların önüne geçip şeffaflığı sağlamaktır” dedi.

VARLIK FONU ZARARI 

PTT’nin Varlık Fonu’na devri sürecine değinen Balcan, “Devredilmesinin ardından KİT'ler içinde en çok zarar eden kurumlardan biri oldu. TBMM KİT Komisyonundaki görüşmelerde Genel Müdür Hakan Gülten, 2018'de 216 milyon lira kâr eden PTT'nin, 2019'da 1 milyar 218 milyon, 2020'de ise 741 milyon lira zarar ettiğini açıkladı. İki yıllık zarar, 1 milyar 959 milyon lira oldu” bilgisini paylaştı.

‘SAHİP ÇIKACAĞIZ’

PTT yönetiminin kendi çıkarları için kaynakları kullandığını ifade eden Balcan, “Devletin kaynakları ve imkanlarını tam bir açgözlülükle kendi çıkarları için kullananlar, iktidar nimetlerinden başı dönenler, emekçilerin uğradıkları haksızlıkları, yoksullukları göremez, anlayamazlar. Yapboz tahtasına dönen, nereden tutsanız, elinizde kalan PTT işleyişinin günah keçisi emekçiler değildir. 180 yıllık onurlu mesleğin geleciğini kimse karartamaz. Bizler işimize, aşımıza, kurumumuza ve geleceğimize sahip çıkacağız. PTT’yi zarara uğratan yöneticiler ise yargılanmak yerine ödüllendirilerek yüksek maaşlarla yeni görevlere getirildiler” diye konuştu.

NE YAPILABİLİRDİ?

“Yapılan bu yolsuzluk ve israflarla hangi taleplerimiz karşılanabilirdi” diyen Balcan, yapılabilecekleri şöyle sıraladı: “4 yıllık fakülte mezunu olan dağıtıcıların ayrım gözetilmeksizin memurluğa atanması, yapılabilirdi. Üst düzey yöneticilere yapılan skala ayarlaması, ayrım gözetmeksizin tüm çalışanlara da yapılabilirdi. Tüm PTT çalışanlarına 3600 ek gösterge verilebilirdi. 50’nin üzerinde çalışanı olan işyerlerinde kreş açılabilir ve daha küçük işyerlerinde bundan yararlanamayan tüm çalışanlar için kreş yardımı yapılabilirdi. Kapatılan Sosyal Tesisleri ve Dinlenme Kampları tekrar açılarak PTT Emekçilerine hizmet sunulabilirdi. İş yükü altında ezilen PTT Emekçisinin insanca çalışabileceği bir ortamın yaratılması için yeni personel alımı yapılabilirdi. Kovid-19 döneminde canla başla çalışan PTT Emekçisine ayrım yapmaksızın Nakit Destek ödeme yapılabilirdi.”

PTT YÖNETİMİNE ÇAĞRI

Balcan, “Yönetim hakkını, sınırsız ve fütursuzca, iş barışını bozacak şekilde ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla kullanmak yerine çalışanlar ile emek mücadelesi veren sendikalarla karşılıklı diyalog kurularak, iş barışını ve PTT’deki çalışma huzurunu bozacak hukuka aykırı uygulamalarından acilen vazgeçmelidir. Yapılan tüm haksız hukuksuz israfların ve yolsuzlukların karşısında duracağımızı ve mücadelemizi sürdüreceğimizi tekrarlıyoruz” dedi.