Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kurudeğirmen (Kopeklî) Mahallesi’nde bulunan 30’a yakın ev, köy camisi ve okulu, Bismil İlçe Jandarma Komutanlığının talebi üzerine kayyım yönetimindeki belediye tarafından yıkıldı. 90’lı yıllarda güvenlik gerekçesiyle zorla boşaltılan Kurudeğirmen mahalle halkı, 2000’li yıllardan sonra bahar ve yaz aylarında köylerine gidip çiftçilik yaptıklarını; köyde bulunan evlerin çoğunun faal olarak kullanmadıklarını, daha çok depo ve ambarlar olarak kullandıklarını belirterek, karara tepki gösterdi. 

TALEP JANDARMA'DAN

Bismil İlçe Jandarma Komutanlığı’nın 2019 yılında Bismil Belediyesi Başkanlığı’na, Kurudeğirmen Mahallesi’ndeki evlerin güvenliği tehdit ettiği gerekçesi ile yıkılması yönünde talepte bulunduğu iddia edildi. Bismil Jandarma Komutanlığının bu talebi üzerine kayyım yönetimindeki belediye, Kasım ayının ikinci haftasına kadar tüm yapılar için yıkım kararı çıkardı. Köylülerin tüm itirazlarına ve köy muhtarının yıkım karar tebliğini imzalamamasına rağmen iş makinaları mahalleye girdi.

'DEVLET PARA ÖDEMİŞ HAKKINIZ YOK'

Köylülerin itiraz etmesine karşın jandarmanın “bu evler 90’lı yıllarda boşaltıldığı için devlet size para ödemiş, şu an hiçbir hakkınız yok, zaten parası ödenmiş onun için yıkabiliriz” dediği belirtildi. Karara itiraz eden köylüler, tapulu evlerinin ve cami gibi kutsal bir mekanın yıkımın başlatılmasının, gayri hukuki bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getirdi. 

SOYLU'YA SORULDU

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. 

Dağ, 90’lı yıllarda zorla boşaltılan Kurudeğirmen köyünün, alınan bu karar ile insansızlaştırılmaya çalışıldığı belirterek, şu soruları yöneltti;

* Kurudeğirmen köyündeki evlerin yıkılmasının gerekçesi nedir?

* Kurudeğirmen köyünün Bismil Jandarma Komutanlığının talebi üzerine yıkıldığı doğru mudur? Doğru ise bu talebin gerekçeleri nelerdir?

* Köylülerin tapulu evlerinin istekleri dışında yıktırılmasının hukuki dayanağı nedir?

* Camii gibi kutsal bir mekanın dahi yıktırılmasının gerekçesi nedir?

* Bakanlığınızın, Kurudeğirmen köyünde bulunan evlerin gayri hukuki bir şekilde yıktırılmasından sorumlu olan Bismil Jandarma Komutanlığı ve Bismil Belediyesi Kayyımı hakkında başlattığı bir soruşturma bulunmakta mıdır?

* Kurudeğirmen köyündeki yıkım ile bölgede tekrardan 90’lı yıllardaki köy yakmaları ve zorla yerinden etme uygulamaları mı hayata geçirilmeye çalışılmaktadır?