Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in gardiyanlar tarafından tehdit edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Sürücü, konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

'FİZİKSEL ŞİDDET UYGULAYACAKTI' 

Önergede, kızı Sabiha Temizkan’ın annesiyle görüşmesinin ardından dijital medyadan yaptığı şu paylaşıma yer verildi: “Annem Leyla Güven’le görüştüm. Aşı için götürüldüğü bölümde elleri cebinde olduğu için bir erkek gardiyan tarafından tehdit edildiğini anlattı. ‘Ellerini cebinden çıkar’ diyen ‘İsmail’ adındaki gardiyan annem itiraz edince ‘Sen bundan sonra görürsün’ diyerek açık tehditte bulunmuş. Annem Leyla Güven, gardiyanlar ve Cezaevi 2’inci müdürünün engellemesine rağmen gardiyanın tehditlerini sürdürdüğünü anlattı. Annem, ‘Onlar olmasa bana fiziksel şiddet uygulayacak gibiydi’ dedi. Annem kameraların gördüğü bir yerde gerçekleşen olay hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.”

Önergede, halkın oylarıyla milletvekili olarak seçilmiş, belediye başkanlığı yapmış Leyla Güven’e yönelik tehditkar tutum hakkında bir adımın atılması ve kamuoyuna açıklama yapılması gerektiğine vurgulandı. 

Önergede, Abdulhamit Gül’ün şu soruları yanıtlaması istendi:

“*Leyla Güven’e yapılan saygısızlığa ilişkin bir soruşturma başlatacak mısınız?

*Leyla Güven’i tehdit eden erkek gardiyan görevden alınacak mıdır?

*Konu hakkında kamuoyuna açıklama da bulunacak mısınız?”