Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Kongresi İzmir Eş Sözcüsü Mehmet Sabri Gül, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz İzmir'de bulunan emek ve demokrasi kurumlarını ziyaret etti.

İzmir Tabipler Odası, Türk Mimar ve Mühendisler Odası İzmir İl Koordinasyonu ve KESK Şubeler Platformu'nu ziyaret eden heyetin görüşmelerinde ortak mücadele çağrıları yapıldı.

İlk olarak Eğitim Sen 2 No’lu Şube ziyaret edildi. Sendika'nın Karşıyaka'da bulunan binasında yapılan görüşmeye, Şube Başkanı Veysel Beyazadam ve şube üyeleri katıldı.

‘TÜRKİYE'Yİ DEMOKRASİYE TAŞIYABİLİRİZ’

Beyazadam, bölge illerinde yaşanan başta kayyımlar olmak üzere pek çok soruna karşı İzmir'de önemli karşı çıkışların olduğunu aktardı. İzmir'in emek ve demokrasi mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Beyazadam, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) da bu mücadelenin yükleyici vagonu olduğunu belirtti.

Beyazadam'ın ardından söz alan Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ise, iktidarın 2015'ten bu yana tecridi derinleştirerek, emek örgütlerine yönelik sistematik saldırılarını sürdürdüğünü dile getirdi. "Kürt halkının özürlük mücadelesi baskılanmak isteniyor" diyen Bayındır, "Kürdistan'da buna karşı topyekûn mücadele ediyoruz. Metropollerden gelecek ortak mücadele hattına daha fazla ihtiyacımız var. KESK emek ve demokrasi mücadelesinin onurlu tarihe sahip, bu yüzden Türkiye'yi demokrasiye taşımak için ortak mücadele hattını önemsiyoruz" diye konuştu.

‘DTK VE HDK DAHA FAZLA SAHİPLENİLMELİ’

Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven sözlerini ziyaretin amacını anlatarak başladı. Türkiye'de ve bölge illerinde DTK'nin iki heyetinin kurumları ziyaret ederek, DTK ve HDK'yi daha iyi anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Güven, “DTK halkın içerisinden çıkmış ve halk adına çalışma yapıyor. Sayın Öcalan'ın formüle ederek önerdiği bir kurumuz. Toplumun yaşadığı sorunlara çözüm olma becerisi göstermeniz beklendi. Yetersizliklerimize rağmen bu mücadeleyi sürdürüyoruz. DTK kendini yeniden var etmek için bir süreç işletiyor. Bize yapacağınız önerilerinize açığız. İşçinin, emekçinin, kadınların desteklediği, var ettiği örgütlü mücadele eninde sonunda kazanacak" dedi.

Türkiye'de ana muhalefetin bekleneni veremediğini, iktidarın da muhalefeti kriminalize ederek parçalamaya çalıştığını vurgulayan Güven, "Bu yüzden ortak mücadele etmeliyiz. Kürt halkının özgürleştiği bir ülke hepimizin sorunu. Ancak bu şekilde ülke daha demokratik ve özgür bir zemine ulaşabilir. HDK ve DTK halk tarafından daha iyi anlaşılmalı ve sahiplenilmeli" ifadelerini kullandı.

Buradaki ziyaretinin ardından heyet İzmir Tabip Odası'nın Alsancak'ta bulunan binasına hareket etti. Oda Başkanı Lütfi Çamlı heyeti karşıladı.

‘KURUMLAR YANDAŞ HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR’

Ziyarette ilk sözü alan Çamlı, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek, " Tüm emek ve demokrasi kurumları yandaş bir hale getirilmeye çalışılıyor. Sağlık sisteminin sorunlarının sonuçlarını gördük. Bakanlığın verilerine karşı güven yoksulluğunu hissediyoruz ve halkın bizim gibi kurumlara olan ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. Anlatılan başarı hikayesinin ne kadar gerçekçi olduğu açık, TTB 'savaş bir halk sağlığı sorunudur' demeye devam ediyor. Savaşsız, sömürüsüz bir dünya özlemiyle ortak mücadele etmeliyiz. Pandemi nedeniyle yasaklar artıyor, açıklamalarımızı hastanede yapmak isterdik ama bu da yasaklandı. Alanlarımızı daraltarak, biaat etmemiz isteniyor" diye belirtti.

‘KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ MÜMKÜN’

Çamlı'nın ardından burada da konuşmasına koronavirüs salgınına karşı mücadele ederken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anarak başlayan Güven, sağlıkta şiddete de dikkat çekerek, "Pandeminin başından beri TTB halka sağlığın eşit bir şekilde hizmetini savundu. AKP biat etmeyen tüm kumları bertaraf etmeye çalışıyor. Bir nevi İŞİD vari davranıyor, bunun farkındayız. Ama farkında olmak yetmiyor, buna karşı verilen tüm mücadeleler ortak olmalı. DTK halkın içinden geldiği için sorunları tüm kurumlara taşıyor. DTK kapatıldı, kongrenin tüm çalışmaları kriminalize edildi. AKP 12 Eylül'ü aratan politikalarla karşımızda ama DTK tüm çalışmalarını ısrarla sürdürüyor. Yaptığımız ziyaretlerde güçlü bir demokrasiye olan ihtiyacımız olduğunu konuşuyoruz. Türkiye demokrasi içinde Kürt sorunun demokratik çözümü mümkündür" dedi.

Heyet son olarak TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nu ziyaret etti. Heyet, burada kurul adına Maden Mühendisi Aykut Aydemir ile görüştü.

Görüşmede, iktidarın uzun süredir emek ve demokrasi kurumlarına yönelik saldırılarının sürdürdüğünü söyleyen Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, buna karşı ortak mücadele ihtiyacının ortaya çıktığının altını çizdi.