Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, 2014 yılındaki Kobanê eylemleri gerekçe gösterilerek gerçekleştirilen gözaltı operasyonlarına karşı Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. “Siyasi soykırım operasyonlarına karşı HDP susmayacak” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

GÜVEN’DEN ÇAĞRI 

Açıklamada konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Kürt coğrafyasında fazlasıyla acı yaşandığını, buna rağmen insanların boyun eğmediğini ve bundan sonra da boyun eğmeyeceğini vurguladı. Güven, “Asla pişman değiliz. Çünkü biz bir halkız. Halk olmaktan kaynaklı dilimiz, kültürümüz, kimliğimiz var. Ya bunlarla yaşayacağız ya da hiç yaşamayacağız. Bu açıdan bu soykırımı uygulayanlar, HDP’ye, Kürt ve Türk halkının dostlarına diz çöktürmeye çalışanlar bu sesi duysunlar. Eski denenmiş yönetmelerle sonuç alınamayacağını çok iyi bilsinler. Faşizm zulüm, katliam, ötekileştirme demektir. Kendisine demokratım diyenler, insan haklarını ve evrensel değerleri, halkların kardeşliğini savunanlar bugün güçlü bir ses çıkarmalıdır” diye konuştu.

MUHALEFETİN SESSİZLİĞİ

Demokrasi cephesinin güçlü olması halinde böylesi politikaların devreye sokulamayacağına dikkati çeken Güven, “AKP, HDP’nin on binlerce siyasetçisini, eş genel başkanlarını tutsak etmezdi. AKP ve MHP, Kürtlerin belediyelerine kayyum atayamazdı. AKP hala Roboski’nin hesabını vermiş değil. İşte bunların hepsi muhalefetin sessizliğinden kaynaklanıyor. Her sessizlik AKP ve MHP’ye güç veriyor. Bizi bir birimize düşürerek aslında kendi sistemlerini, faşizmini kurumsallaştırıyor. Kimliğimiz ve kültürümüz için bugüne kadar nasıl direndiysek yine direnmeye devam edeceğiz. Apê Musa’nın söylediği gibi; ‘Kürde düşen direnmektir.’ Asla vazgeçmeyeceğiz. Sizin tutuklama furyanız bizi yıldıramayacak” ifadelerini kullandı. 

Açıklama, sloganlar eşliğinde yapılan oturma eylemi ile son buldu.