Urfa’da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Suruç İlçe Örgütü, 3'üncü Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Parti binasında düzenlenen kongreye HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, yerlerine kayyım atanan Suruç Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çevik ve Abdulah Polat, Urfa Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve partililer katıldı.  

Salona İzmir’de katledilen partili Deniz Poyraz’a atfen “HDP Deniz'dir, denizlerimiz tükenmeyecek”, “Şenyaşar ailesine adalet”, “Genç başladık genç başaracağız” ve “Em tecrîde bişkênin faşîzmê hilweşînin (Tezridi kırıp, faşizmi parçalayacağız)” yazılı pankartlar asıldı. Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayıp, "Bijî berxwedanê zindana (Yaşasın zindan direnişi)" sloganının atıldığı kongrede önce divan seçimi yapıldı. Açılış konuşmasının ardından HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay partililere seslendi.

Günay, sözlerine tutuklu TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın yaşamını yitiren annesi Lütfiye Gökkan şahsında yaşamını yitiren barış annelerini anarak başladı.

Suruç’un bir “mücadele şehri” olduğunu dile getiren Güney, DAİŞ’in 2014 yılında Kobanê’ye yönelik saldırısı sırasında kent halkının gösterdiği dayanışmayı anımsattı. 

‘SURUÇ TARİHİ ROLÜNÜ OYNAYIP, BEDELLER ÖDEDİ’

Günay, “Kobanê’yi bütün dünya tanıdı ama biz Suruç’un rolünü biliyoruz. Dayanışmanın öne çıktığı, sınırların anlamsızlaştığı bir yer oldu. Binlerce insana kapısını açtı. Kobanê’de direniş sürerken bu tarafta direniş nöbeti tuttu. Bugün o dayanışmayı büyütme zamanı. Tarihi rolünü oynadı Suruç. Suruç bunu yaparken bedeller ödedi, bunların başında ‘hiçbir düş yarım kalmayacak’ diyen 33 düş yolcusunu kaybetti. Onları hiç unutmayacağız. O katliam HDP fikriyatına bir saldırıydı ve savaş politikasının başlangıcıydı” diye konuştu.

‘ÖZGÜRLÜK HATTINI SAVUNACAĞIZ’

Bugün savaş politikalarına verilecek en büyük cevaplarının “HDP’yi büyütme siyaseti” olacağını söyleyen Günay, “Barışa sahip çıkmanın zamanı. Suruç, Emine Şenyaşar şahsında bir hakikat arayışına öncelik ediyor. Biz de Emine Şenyaşar’ın taleplerine sahip çıkacağız. Suruç'un direnen tarihinde bedel ödeyen herkese selam gönderiyoruz. Başlatılan savaş politikaları sadece bu topraklarda değil; Başûr’da, Rojava’da aslında her yerde sürüyor, sürdürülüyor. Bizler savaş politikalarına karşı ısrarla özgürlük hattını savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Belediyelerimize kayyumlar atandı, Suruç da bunlardan biri maalesef. Bu bizi mücadelen asla geri bırakmadı. Her saldırı mücadeleyi büyüttü” ifadelerini kullandı. 

‘POYRAZ ŞAHSINDA KADINLAR HEDEF ALINDI’

Parti Sözcüsü Günay, HDP’ye açılan kapatma davasına da değindi. Günay, “Partimizi kapatmak istiyorlar, hiçbir zaman HDP fikriyatını kapatamazlar. HDP, barış ve kardeşlikten yana bu toprakların kaderini belirlemeye devem edecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Mutlaka kazanacağız. HDP bir kadın partisi. Deniz Poyraz şahsında mücadele eden kadınlar hedef alındı. Bunun için biz kadınlar olarak daha çok mücadele etmeliyiz” dedi.

‘ÖCALAN'IN BARIŞI NASIL GETİRDİĞİNİ DAHA ÖNCE GÖRDÜK’

Sonrasında PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük sürdürülen tecride işaret edip, bu politikanın derinleştirildiğinin altını çizen Günay, “Savaş politikaları İmralı'da devam eden tecritten kaynağını alıyor. Sayın Öcalan barışın temsilcisi. ‘Bana imkan verilirse bir haftada çözerim’ diyen iradeye savaş ile karşılık verdi iktidar. Kürtleri, ‘zaman özgürlük zamanı’ diyerek mücadeleyi büyütmeye devam etti, ediyor. Sayın Öcalan'ın fikriyatının barışı nasıl getirdiğini daha önce gördük” diye konuştu. 

'TALEPLERİ BİZİM TALEBİMİZ'

Farklı cezaevlerinde tecride karşı açlık grevinde olan tutukluların taleplerinin biran önce karşılanması çağrısında bulunan Günay, sözlerini şöyle noktaladı: “Açlık grevinde olan tutukluların talepleri bizim talebimizdir. Biran önce talepleri karşılanmalı. Gün, HDP'nin Üçüncü Yol siyasetini büyüterek, Türkiye halklarına bir umut olma günü. Gün, sorumlulukları yerine getirme günü. İktidar, Kürt düşmanlığı yaparak çözüm arayışlarımıza saldırılar yapıyor. Suruç’ta doğan dayanışma ruhu, bu saldırıları bir kez daha boşa çıkaracaktır.”

‘TARİH BİZDEN ROLÜMÜZÜ OYNAMAMIZI İSTİYOR’

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise, konuşmasında 23 Nisan tarihinden bu yana Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik devam eden operasyonlar üzerinde durdu. Öcalan, bu operasyonlar ve  yol açtığı sivil ölümlere “Bu halkın çocukları her gün öldürülüyor” diyerek tepki gösterdi

Devamında Suruç’un tarihi boyunca çok bedel ödeyen bir kent olduğunu dile getiren Öcalan, “O bedellere sahip çıkmamız lazım. Bu halkın önderi 22 yıldır cezaevinde tutuluyor. Tecrit var üstünde. Bu halkın çocukları günlerdir açlık grevinde. Bizim gündemimiz bu. Bu ilçede bir baba ve iki oğlu katledildi. Bir anne adliye önünde 181 gündür adalet arıyor. Kürt olduğu için adalet yok. Bizim amacımız, hedeflerimiz büyük. Gündemimiz Kürdistan’ın özgürlüğü, tecridin son bulması. Tarih bizden rolümüzü oynamamızı istiyor” şeklinde konuştu.

Milletvekili Ayşe Sürücü de, Maxmûr ve Şengal’e yönelik gerçekleştirilen saldırılara tepki gösterip, önemi üzerinde durduğu ulusal birlik konusunda Kürt siyasetlerine çağrıda bulundu. 

ALP VE KAYA EŞBAŞKAN SEÇİLDİ

Yapılan konuşmalar sonrası faaliyet ve mali raporlarının okunup, oylamaya gidilen kongrede Suruç İlçe Eşbaşkanlığına Yaşar Gündüz Alp ve Emine Kaya seçildi.  Kongre, sonrasında çalışan müzikler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.