Şırnak'ın Cizre ilçesinde artan baskılar protesto edildi. HDP Cizre Örgütü’nde yapılan açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay’ın da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Eylemde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Meclis Genel Kurulu’nda HDP’yi hedef göstermesinden sonra Şırnak Merkez, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde yapılan gözaltı ve tutuklamalar protesto edildi.

‘SUÇ İŞLERİ BAKINI PARTİMİZİ HEDEF GÖSTERDİ’

HDP Sözcüsü Ebru Günay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun partilerini hedef göstermesinden sonra parti binalarının basıldığını ve onlarca kişinin gözaltına alınarak tutuklandığını belirterek, “Bu ülkenin suç işlerinden sorumlu devlet bakanı partimizi hedef göstererek kendi islediği suçları gizlemeye çalıştı” dedi. Parti binalarının hukuksuz bir şekilde basıldığını ifade eden Günay, “Çevredeki görgü tanıklarına göre parti binamızın sabah 04.00’da basıldı fakat emniyet tutanaklarında saat 06.00 olarak gösteriliyor. Soylu’nun emrinde çalışan Cizre Emniyeti hırsızvari bir şekilde binamıza girdi. Suç unsurlarını binamıza koyarak bunun görüntülerini bir saat sonra basına servis etti” diye belirtti.

‘MEHMET TUNÇ VE ASYA YÜKSEL’

Partili arkadaşlarının gözaltı ve tutuklamalarla yılmadığını ve yılmayacağını kaydeden Günay, “Kendi kumpaslarını ve suçlarını gizlemek için bir hikaye uydurdular. Bunun için arkadaşlarımızı aldılar. Gözaltına alınan bütün arkadaşlarımıza parti faaliyetlerini sordular. Soylu, partimizi kriminalize etmek için Meclis’te böyle konuştu. Bununla Kürt halkı ve dostlarını krimanlize ederek halkı hedef gösteriyor. Suç işleri bakanının bütün kumpas, oyun ve hilelerine rağmen Cizre halkı ve parti yöneticileri dimdik ayakta ve mücadeleye devam ediyor. Cizîra Botan tarihinden bugüne hiçbir katliama boyun etmedi ve diz çökmedi. Mehmet Tunç’tan Asya Yüksel’den aldıkları direnişe devam edecekler. Baskılarınız ve tehditleriniz bizi yıldıramaz. Kürt halkı bugüne direnerek geldi ve bundan sonrada direnecek” ifadelerini kullandı.

Açıklama, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla son buldu. 

Açıklamanın ardından iki gruba ayrılan heyet, Cizre ve Şırnak'ta esnafı ziyaret etmeye başladı. Cizre'de esnaf ve yurttaşlar, DTK, TJA, DBP ve HDP'yi coşku ve zılgıtlarlar karşıladı.