Dersim’de 5 Ocak tarihinden bu yana kayıp olup, 226 gündür kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’dan hala iz yok. Doku’yu bulmak için telefon sinyallerinin en son alındığı Sarı Saltuk Viyadügˆü (Dinar Köprüsü) ve Uzunçayır Baraj Gölü çevresindeki arama çalışmaları 6 Temmuz’da sonlandırılmıştı.

Fakat Doku ailesinin talebi üzerine, Sarı Saltuk Viyadüğü köprü ayağının taban kodunda araması yapılabilmesi için suyun minimum seviyeye kadar indirilerek Uzunçayır Barajının tahliye edilmesi gündeme geldi. 6 Agˆustos 2020 tarihinden itibaren gerçekles¸tirilen tahliye çalıs¸maları sonucunda baraj suyu minimum seviyeye düşürüldü.

Akabinde AFAD Bas¸kanlıgˆı koordinasyonunda, Jandarma Genel Komutanlıgˆı, Emniyet Genel Müdürlügˆü, Deniz Kuvvetleri Komutanlıgˆı ve AFAD I·l Müdürlüklerinden olus¸an 68 sualtı ve suüstü personeli, 3 row (sualtı arama robotu), 1 adet sonar cihazı, 11 bot ile suüstü ve sualtı arama çalıs¸malarına başlandı.

Uzunçayır Baraj Gölü’nde 13 gün devam eden çalıs¸malara rağmen Gülistan Doku’ya ulas¸ılaması üzerine arama çalışmaları bugün itibariyle sonlandırıldı.

Valilik’ten yapılan açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“AFAD Bas¸kanlıgˆı, Deniz Kuvvetleri Komutanlıgˆı, Emniyet Genel Müdürlügˆü, Jandarma Genel Komutanlıgˆı, Ankara, Denizli, Diyarbakır, I·stanbul, I·zmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmaras¸ Büyüks¸ehir Belediyeleri, Sivil Toplum Kurulus¸ları, Üniversiteler ve AFAD Gönüllülerinden olus¸an toplam 542 personel, 88 araç, 38 bot, 10 row, 6 drone, 4 Sonar, 3 arama köpegˆi ile Devletimizin tüm imkanları seferber edilerek gerçekles¸tirilmis¸ olup 226 gün süren arama çalıs¸maları sonucu Gülistan Doku’ya ulas¸ılamamıs¸tır. Bu tür aramalar su altında dünyadaki örneklerinde 7 gün yapılmakta, olağanüstü durumlarda bu süre 15 güne kadar uzatılabilmektedir. Hal böyleyken baraj gölü üzerindeki arama faaliyetleri 226 gün boyunca sürdürülmüştür. Gülistan Doku’yu arama çalışmalarında tüm imkan ve kabiliyetler kullanılmış, her gün bulma umuduyla 226 gündür sürdürdüğümüz çalışmalardan maalesef bir sonuç alınamamıştır.

Öte yandan; Günümüze kadar MOBESE kamera görüntüleri, özel kurum ve kişilere ait güvenlik kamerası görüntüleri titizlikle incelenmiştir. Sarısaltuk Viyadüğünü kullanan iki araç içi kamerası görüntüleri olmak üzere toplam 85 kameradan 900 saat detaylı kamera izleme çalışması yapılmıştır.

2 müşteki, 1 şüpheli ve 222 bilgi sahibi olmak üzere toplam 225 şahsın ifadesi alınmış olup, ayrıca Sarısaltuk Viyadüğü’nden farklı saatlerde geçen 230 araç sürücüsü ile görüşülmüştür. Ayrıca, I·çis¸leri Bakanlıgˆınca görevlendirilen özel ekip Tunceli ilinde Gülistan Doku’nun kayıp olayının sorus¸turması amacıyla 3 ay (90 gün) görev yapmıs¸tır.  Konu ile ilgili adli süreç devam etmektedir.”(MA)