Dersim’de 5 Ocak’tan bu yana kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku ile ilgili son gelişmeler, emniyetin hazırladığı rapora göre Doku’nun ‘baraja atlayarak intihar etti’ tezi çürütüldü.

Yeni Yaşam Gazetesi'nin 4 Ağustos tarihli sayısında da yer alan son gelişmeler, ailenin işaret ettiği Zaynal Abarakov, polis babası Engin Yücer ve annesi üzerindeki şüpheleri daha güçlü bir hale getirdi. Bağımsız Ulusal Kriminal Büro, Doku’nun köprüdeki son görüntüsü ile kamera kayıtları çalışmalarını tamamlayarak rapor sundu.

Rapor soruşturma dosyasına girdi. Rapora göre; Doku’nun baraja atlayarak intihar etti tezini tamamen çürütürken, Zaynal Abarakov’un Doku’yu alıkoyduğu, tehdit ettiği ve daha pek çok ayrıntının Abarakov’un polis olan babası Engin Yücer’in görevli olduğu asayiş şube tarafından yanlış yönlendirdiği tespit edildi.

Doku’ya yönelik Zaynal Abarakov’un alıkoyma, tehdit, fiziksel baskı gibi saldırıları ise polislerin görevini yerine getirmemesi, şüpheliyi gözaltına almaması tarzındaki girişimleriyle örtbas edildi.

'BÜTÜN AİLE ŞÜPHELİ'

Raporun basında yer almasıyla başta kadınlar olmak üzere toplumun pek çok kesiminden tepkiler yükseldi. Sosyal medyada yüzlerce kişi, ‘Gülistan Doku nerede’, ‘Şüpheliler tutuklansın’ paylaşımı yaparak, Abarakov ve ailesi hakkında işlem yapılmasını istedi. Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da kardeşinin kaybolmasıyla ilgili baş şüphelilerin Zaynal Abarakov ve ailesi olduğuna dikkat çekerek, gerekli girişimlerin başlatılması gerektiğini ifade etti. Öte yandan savcılık, Zaynal Abarakov’un tutuklanması talebini reddetmiş, zorla getirilme kararı vermişti. Zorla getirilme kararının ne zaman yerine getirileceği ise belirsiz. Doku ailesinin avukatı Çimen, 4 Ağustos tarihinde Yeni Yaşam Gazetesi'ne verdiği röportajda, soruşturmada tüm kriterlerin Zaynal Abarakov’u işaret ettiğini ve bütün ailenin baş şüpheli olduğunu söylemişti.

Gülistan Doku soruşturması yeniden değerlendirilecek mi?

Öte yandan, HDP’li Alican Önlü, bilirkişi raporunun ardından soruşturmanın yeniden değerlendirilmesi ve Gülistan için yürütülen arama çalışmalarının bu yönde geliştirilmesi adına bir girişiminin olup olmadığını  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü  Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun 5 Ocak tarihinden bu yana kaybolması ve bilirkişi raporunu Meclis gündemine taşıdı. Alican konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun  cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, “Gülistan Doku’nun şüpheli şekilde kaybolmasına ilişkin hazırladığımız ve Bakanlığınıza sunduğumuz önergelerde ‘intihar’ algısının bilinçli şekilde oluşturulduğunu, Dersim gibi her köşesi 24 saat izlenen bir kentte bir kişinin kaybolamayacağı, bunun ancak organize bir şekilde gizlendiğini belirtmiştik. Son açıklanan bilirkişi raporu da yaptığımız tespitleri haklı çıkarmaktadır” denildi.

 Alican, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun  cevaplaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

“*Gülistan Doku soruşturmasına ilişkin hazırlanan özel ve tarafsız bilirkişi raporu doğrultusunda soruşturmanın yeniden tarafsız bir ekiple araştırılması adına bir girişiminiz olacak mıdır?

*Gülistan’ın kaybolmasından önceki günde yaşananların, bizzat Asayiş Şube ekipleri ve şüpheli aile tarafından örtbas edildiğine yönelik belgeler, tanıklar ve delillerin ortaya çıkması sonucu, görevini kötüye kullanan ve soruşturmayı karartmaya çalışan ve en başından ‘intihar’ algısının oluşmasına çaba harcayan asayiş büro ekipleri ve şüphelinin polis babası hakkında bir işlem yapacak mısınız?

*Soruşturmanın bundan sonraki aşamalarının şeffaf yürütülmesi adına baş şüpheli Zaynal Abarakov’un polis babası Engin Yücer’i ve Asayiş Büroda soruşturma da görev alanları görevden alçak mısınız? Bu kişiler hala asayiş bürodaki görevine devam etmekte midir?

*Ortaya çıkan tarafsız bilirkişi raporuna göre, Gülistan Doku’nun intihar etmediği gerçeği daha da güçlenmiştir. Rapor doğrultusunda soruşturmanın ‘cinayet’ olarak yeniden değerlendirilmesi ve Gülistan için yürütülen arama çalışmalarının bu yönde geliştirilmesi adına bir girişiminiz olacak mıdır?

*214 gündür ailesi tarafından aranan ve tüm kamuoyunun vicdanını sızlatan Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin Bakanlık olarak daha da hassas bir süreç yürütmeyi düşünüyor musunuz?”