Munzur Üniversitesi'nin kayıp öğrencisi Gülistan Doku’dan (21), 5 Ocak’tan bu yana haber alınamıyor. Doku’nun en son minibüsten indiği belirtilen Sarı Saltuk Köprüsü ile üniversite kampüsü, Uzunçayır Baraj gölü ve çevresinde aylardır yapıldığı belirtilen arama çalışmalarında herhangi bir bulguya rastlanılmadı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmanın etkin olmadığı tartışmaları yürütülürken, sivil toplum örgütleri ve öğrenciler “Gülistan Doku nerede?” diye sormaya devam ediyor. Olayda tüm şüpheler, Doku’nun arkadaşı Zainal Abarakov’a işaret ederken, kente Doku’nun aslında bir cinayete kurban gittiği, ancak Abarakov’un babasının polis olmasından dolayı “intihar” vakasının öne çıkarıldığı algısı hakim. Tüm bu gelişmelerle birlikte Doku ailesi de sık sık İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tunceli Valisi, Emniyet Müdürü ve soruşturmayı yürüten savcı ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yetkililer, aileye “Arıyoruz, bulacağız. Zainal Abarakov’un bu olayla ilgisi yok” diyerek, intihar algısının aile tarafından da kabul edilmesine yönelik girişimlerini sürdürdü, ancak 96 gündür Gülistan Doku’dan haber alınamıyor. 

EN SON ZAİNAL ABROKOV İLE GÖRÜŞTÜ

Gülistan’ın bir kafe önünde Zainal Abarakov ile görüşmesinin mobese görüntüleri, 15 Ocak’ta basına sızdırıldı. Gülistan, kaybolduğu güne ait olan görüntülerde Atatürk Mahallesinde bulunan bir kafede önünde  Abarakov ile karşılıklı bir süre konuştuktan sonra tek başına yürüyerek caddeden karşıya geçip minibüse biniyor. Fakat kentin her noktasında bulunan mobese kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi. Avukatların incelemeye aldığı sinyal kayıtlarında en son Gülistan’ın, 5 Ocak’ta Atatürk Mahallesi’nde saat 16.26’da polis Engin Yücel adına kayıtlı olan 4 saniyelik bir telefon görüşmesi yaptığı tespit edildi. Numaranın erkek arkadaşı olduğu belirtilen Abarakov tarafından kullanıldığını tespit edildi.

İNTHAR ALGISI YARATILMAYA ÇALIŞILDI

Gülistan’ın bulunması için aramalarla başlatılan soruşturma sürerken, bazı basın yayın organları, “Gülistan Doku’ya ait intihar mektubu olduğu değerlendirilen bir metnin yurttaki odasında bulunduğu” şeklinde haberler yayınladı. Gülistan’ın ailesi, intihar mektubu olarak yansıtılan mektubun doğruyu yansıtmadığını söyledi.

EKİPLERİN ÇALIŞMALARI

Gülistan’ın arama çalışmasını yakından takip eden ailesi, her defasında emniyet, vali ve savcıyla yapılan görüşmede, bir gelişmenin olmadığı ve arama çalışmalarının devam edeceğini sık sık dile getirildi. Bölgede arama kurtarma faaliyetleri yürüten ekipler, bir bulguya rastlamadıklarını ve bundan sonra da rastlamayacaklarını aile görüşmelerinde dinlendirdi. Bölgede etkin bir çalışma olmamasına karşın yetkililer, arama çalışmalarının devam ettiğini seslendiriyor. 

AKİBETİNİ SORAN ÖĞRENCİLERE BASKI

Gülistan’ın akıbetini soran Munzur Üniversitesi öğrencileri yaptığı eylemlerde her defasında baskıya maruz kaldı. Gülistan için yurtlarda, alanlarda olan öğrenciler, TOMA ve çevik kuvvet tarafında biber gazlı ve suyla müdahale edilerek gözaltına alındı. Kampüste yapılan eylemlerde, sorunlara kayıtsız kalan rektör istifaya çağırıldı.

VALİ EYLEM ETKİNLİK YASAĞI GETİRDİ

Gülistan’ın kaybolması ve kentte artan tecavüz vakalarına ilişkin gelişen tepkiler nedeniyle Tunceli Valiliği, “Halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği” gerekçesiyle kapalı ve açık alanlardaki eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı.

OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILDI

Kentte Gülistan’ın bulunması için derinlikli bir soruşturmanın yapılmadığını, valiliğin yasak kararıyla kara tablonun üstünün örtülmek istendiğine yönelik tepkileri arttı. Gülistan’ın bulunmama ihtimalini düşünen Dersimliler, olayın üstünün kapatıldığını ve cinayet ihtimaline dikkat çekiyor.

KADINLAR İNCELEMEDE BULUNDU

Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, Gülistan Doku için 17 Ocak’ta gittikleri Dersim’de gerçekleştirdikleri bir dizi görüşmelerin ardından bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda, şu hususlara dikkat çekildi:

* Soruşturma işlemlerinin, soruşturma dosyasının birincil şüphelilerinden Zainal Abarokov’un babasının görev yaptığı Asayiş Şube tarafından yürütülüyor olması, etkin bir soruşturma yürütülmediğine ilişkin şaibelere neden olmaktadır. Bu nedenle soruşturmanın Asayiş Şube’den alınarak tarafsız ve bağımsız bir birim veya kurum tarafından yürütülmesinin sağlanması gerekmektedir.

* Soruşturma dosyasında toplanması elzem olan bazı delillerin toplanmamış olması (örneğin Zainal Abakarov’un anne ve babasının çelişkili beyanlarının aydınlatılmaması, ev-araç içlerinde parmak izi, kan, saç kılı, tırnak gibi biyolojik deliller ile şüphe arz edecek eşya ve tüm materyallerin araştırma-incelemesinin yapılmaması) soruşturmanın sıhhatli biçimde ilerlemesini engellemektedir. 

* Zainal Abarokov’un telefonu ve teknik cihazlarında arama ve el koyma işlemi yapılmamış olması, aralarında geçen konuşmalara dair sadece kişinin kendi rızası ile vermiş olduğu WhatsApp yazışmalarının dosyada bulunması bu soruşturmanın esas olarak intihar ekseninde yoğunlaşmasının başat faktörüdür. Oysa intihara yönlendirme suçu açısından bir değerlendirmenin yapılabilmesi için telefon ve teknik cihazlardan elde edilebilecek deliller hayati bir öneme sahiptir.  

* Soruşturma dosyasının içeriğine göre bir şahıs, sosyal medya üzerinden, Gülistan’ın zorla arabaya bindirilmeye çalıştığını gördüğünü ve emniyeti aradığını bildirmiştir. Dosya içeriğinde böyle bir emniyet kaydının olup olmadığına yönelik bilgi istenildiğine dair bir müzakere bulunmamaktadır. 

* Munzur Üniversitesi’nin Sarısaltuk Viyadüğü (Dinar Köprüsü)’nü ve 1.900 metrelik kamerasız alanı gören bütün kameralarının ve kamera kayıt sisteminin teknik bir bilirkişi heyeti aracılığı ile incelenmesi ve Gülistan Doku ile Zainel Abakarov’un 05/01/2020 günü 11:00 sularında The Rooute Cafe önünde konuştuğu görülen görüntülerinin iyileştirilip, dudak okuma yöntemi ile konuşmaların çözümünün yapılması gerekmektedir.

* Gülistan’ın bulunmasına ilişkin yürütülen soruşturmanın sadece intihar ihtimali üzerinden yürütülmesi yargısından vazgeçilip, öldürülme, zorla kaybedilme, hürriyetinden yoksun bırakılmış olma ihtimallerinin de ön planda tutularak buna göre tahkikata devam edilmesi gerekmektedir. 

ESP’YE SORULDU

Kayboluşunun 38’inci Gününde Gülistan Doku, polislerce ESP Diyarbakır İl Örgütü’ne soruldu. ESP üyeleri yaptığı açıklamada, “Asıl sorumlular bulunması gerekirken, gelip bize soruldu” diyerek tepki gösterdi.

ŞEHRİ TERK ETTİLER

En son 7 Mart’ta Zainal Abarov'un polis üvey babası Engin Yüce evini taşımak istedi. Olayı duyan Doku ailesi tepki göstererek engel oldu. Fakat gece polis eşliğinde aile, eşyalarını alarak Tunceli’den ayrıldı. 

AİLE AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, haberlerde yer alan intihar iddialarına yönelik açıklama yayınladı. Açıklamada şunlara yer verildi: Tüm bu anlatımlar ışığında dosyada şüpheli Zaynal Abakarov ve ailesi yönünden soruşturmanın devam ediyor. Devam ediyor olması soruşturma dosyasında taleplerimizin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından henüz kabul edilmiş olması ve dosyanın bu erken aşamasında Müvekkilin intihar ettiğine dair yanlış bir algıya neden olacağı açık olan bu bir kısım haberlerin soruşturma dosyasında maddi olgularıyla örtüşmediği gibi müvekkil Gülistan Doku’nun ailesinde derin bir üzüntüye neden olmuştur.”

'ARKADAŞININ İFADESİ FARKLI YAZILMIŞTIR’

Müvekkilin arkadaşları tüm aramalarına rağmen müvekkile ulaşamamaları üzerine Emniyet Müdürlüğü’ne gittikleri ve şüpheli (Abarakov) ile yaptıkları Whatsapp görüşmelerini de delil olarak sunduğu belirtilen açıklamada, “Emniyette ifadesi alınan müvekkil Gülistan’ın üniversiten arkadaşının (D.İ.) ifadesine her nasılsa ‘Beni yalnız bırakmayın kendimi kötü hissediyorum ben kendimi Munzur’a atmaya gidiyorum ‘ yazılmıştır. Gülistan’ın arkadaşı, savcılığa giderek kendisinin böyle bir beyanı olmadığını açıkça belirtmiştir” denildi.