Türkiye’nin, Çin’den aldığı 3 milyon dozluk CoronaVac aşısını, uygulamaya başladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve partisinin Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin aşı olmasıyla "resmi" olarak startı verilen aşılama, ilk olarak sağlıkçılar ve 65 yaş üzeri yurttaşlara uygulanacak. Ancak, aşının etkinlik oranlarına ilişkin tartışmalar sürüyor.

Türkiye'nin yıl sonuna kadar 50 milyon doz getirilmesi planlanan aşının, Birezilya'da etkinlik oranı yüzde 50.4 olarak test edilmesi tartışmalarını değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Çin’den alınan aşının gerçek potansiyeline ilişkin hükümetin bilgilendirici davranması gerektiği söyledi. Bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıya olduklarını belirten Güldiken, etki oranı yüzde 50 olan bir aşının vaka sayısını düşürmeyeceği yönündeki endişesini paylaştı. Aşının az güvenilir olması halinde bir anlam ifade etmeyeceğini belirten Güldiken, aksine rehaveti artırıp, tedbirleri azaltacağı, akabinde vaka sayısını arttıracağı görüşünü dile getirdi.

'AŞI GÜVENLİ OLMALI'

İktidarın salgının başından bu yana şeffaf davranılmadığını, bu nedenle aşıya ilişkin endişelere dikkati çeken Güldiken, "Bu virüsün yayılmasını önlemek istiyorsak biran önce halka doğruları söylemek gerekiyor" dedi.Aşılamaya ilişkin MHRS üzerinde alınan randevu sisteminin doğru bir yöntem olduğunu kaydeden Güldiken, "Ancak insanların arayıp randevu almasına gerek yok. Hastanelerin kendileri hastalara randevu vermesi gerek. Bunu da Sağlık Bakanlığı'nın yapması gerekir. Arayacak, diyecek ki; bu saate gelip aşı olacaksınız. Aşı yapılmadık kimsenin bırakılmaması gerekiyor. Ama aşı güvenli olacak" diye konuştu.

'25 BİN DOZ AŞI KİME UYGULANDI'

Almanya’dan alınan 25 bin doz aşının kimlere uygulandığını bilmediklerini söyleyen Güldiken, "Sağlık Bakanı'nın çıkıp gerçekleri açıklaması gerekiyor. Çünkü toplumda ciddi bir kaygı var. Bu virüsün yayılmasını önlemek istiyorsak, bir an önce halka doğruları söylememiz gerekiyor. 25 bin doz aşıyı kendileri için istiyorlarsa, tüm halk için de bunu isteyecekler. Bu vicdansızlıktır. Biz uyarılarımızı yapmaya devem edeceğiz. Bu aşı konusunda da insanlar hakkını aramalı, 'Sen en kaliteli aşıyı kullanıyorsan ben de bunu kullanmalıyım' diyebilmeli" ifadelerini kullandı.