“Kobanê soruşturması” kapsamında gözaltına alınan siyasetçilerin gözaltı sürelerinin 4 gün daha uzatılması ardından HDP’li milletvekilleri Ankara İl Emniyet Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

İPEKYÜZ: ARKADAŞLARIMIZ YEMEK YEMEME BOYKOTU YAPIYOR

Açıklamada konuşan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “Bugün alınan hukuksuz ve siyasi bir karar var. Arkadaşlarımız 4 gündür ne için gözaltına alındıklarını bilmeden tutuluyor. Ancak basından bir algı operasyonu yürütülüyor. Arkadaşlarımız kaldıkları gözaltı yerinde beslenmelerinde, yaşam standartlarında bir düşman hukukuna maruz kalıyor. Hatta işkence ve kötü muamele uygulanmaktadır. Avukatların görüşmelerinde dahi sıkıntı yaşanmaktadır. Beslenmelerinde sıkıntı yaşamaktadır” dedi.

Gözaltındaki siyasetçilerin bu durumu protesto etmek için “yemek almama boykotu” başlattığını duyuran İpekyüz, ekledi: “Arkadaşlarımız biran önce ifade işlemleri tamamlanmalı. Bu durumu kınıyoruz” dedi. 

BÜLBÜL: SUÇ İŞLİYORSUNUZ

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül de, gözaltı süresinin uzatılmasının hukuk dışı olduğunu söyledi. Gözaltının bir işkenceye dönüştüğünü kaydeden Bülbül, “Bu kararı veren siyasette, yargı kurumu da, savcıda suç işlemektedir” diye konuştu.

'İŞKENCEYE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA'

HDP Meclis İdare Amiri ve Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Dün arkadaşlarımız zehirlendi, biz tesadüfen öürendik. Bizim girişimlerimiz sonucu arkadaşlarımız hastaneye götürüldü. Tedavileri tamamlanmadan tekrar getirilmişler. Taleplerinin karşılanmaması için yemek boykotu yapıyor. Ateşle oynuyorlar, bu ülkenin geleceğiyle oynuyorlar” dedi.

6-8 Ekim Kobanê olaylarının DAİŞ’e karşı, Kobanê’nin korunması için yapılan bir çağrı olduğunu dile getiren Toğrul, tüm dünyanın o tarihte DAİŞ’e karşı birleştiğini hatırlattı. Eylemler başladığında tek bir şiddet olayının dahi yaşanmadığını kaydeden Toğrul, “Kolluğun müdahalesiyle olaylar yaşandı. O dönemin yetkililerinin söylemleri sonrası şiddet olayları yaşandı. Sorumluluğu HDP’ye yüklenemez. Yaşamını yitirenlerin çoğu bizim üyemiz, arkadaşlarımızdı. Şuan da içeride tutulan arkadaşımız Sırrı Süreyya ile Efkan Ala iletişimdeydi ve olayların durması için birlikte çalışıyorlardı.  Arkadaşlarımıza bu muameleyi kabul etmiyoruz. 20 kişi gözaltında tek tek avukatlar içeri alınıyor. Bu durum işkenceye dönüşmüş durumda” dedi.

TOĞRUL’DAN SAVCIYA: DİYETİNİ ÖDEDİN, İŞKENCEYİ BIRAK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na seslenen Toğrul, “Diyetini ödedin, bu işkenceden vazgeç. Bu ülkede bizlerin ve duyarlı kamuoyunun kabul edeceği bir durum değil. Böyle devam ederse, tepkilerimizi büyüteceğiz” dedi.

Açıklama ardından ulaştığımız avukatlar da siyasetçilerin yemeklerin kötü olmasından kaynaklı “yemek almama boykotu” yaptıklarını belirtti. Avukatlar Ayhan Bilgen’in abdest alma konusunda sıkıntılar yaşadığını ve ibadetini yapamadığını da belirtti.