Diyarbakır merkezli olarak 8 ve 9 Kasım tarihlerinde Mardin, İzmir, Antalya ve Van’da yapılan operasyonlarda gözaltına alınan aralarında siyasetçi, sendikacı ve bir Barış Annesi’nin de bulunduğu 19 kişinin tutuldukları Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde dün başlayan ifade işlemleri henüz tamamlanmadı. Bu nedenle 19 ismin gözaltı süresinin soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın kararıyla 4 gün daha uzatıldığı öğrenildi.

Soruşturma dosyasına yine savcılıkça 'gizlilik' kararı getirildiği için neden gözaltına alındıkları henüz bilinmeyen isimlere Emniyet’teki ifade işlemleri sırasında katıldıkları basın açıklamaları üzerinden dikkat çekici sorular yöneltildi.

AÇIKLAMANIN İÇERİĞİ

Gözaltındaki bazı isimlere HDP’nin Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri’ne kayyım atanması ve kadına yönelik şiddete karşı, 20 Ağustos 2020 tarihinde partili milletvekilleri Hişyar Özsoy, Dersim Dağ ve Semra Güzel’in katılımıyla Yenişehir ilçesindeki Lise Caddesi üzerinde yaptığı açıklama soruldu. 

“Kadına şiddet konusu adı altında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin uygulamalarını karalayıcı nitelikte konuşmaların gerçekleştirildiği basın açıklamasına sizin de katılarak destek verdiğiniz tespit edilmiştir” şeklinde yorumlanan bu eyleme ilişkin gözaltındaki isimlere “Sizin de katılarak destek verdiğiniz basın açıklamasında okunan açıklama metinin içeriklerine katılıyor musunuz? Bu metinleri kim ya da kimler hazırladı? Bu metinleri hazırlayanlar arasında siz de bulunmakta mıydınız?” soruları yöneltildi.

‘ANMAYA NEDEN KATILDINIZ?’ DİYE SORULDU

Katledilen Kürt gazeteci Musa Anter’in 28’inci ölüm yıldönümü dolayısıyla Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) tarafından katledildiği yerde 20 Eylül 2020’de organize edilen anma etkinliği de suçlama konusu yapıldı.

Bu anma etkinliğine katılanlara “Bahse konu etkinlikte devrimci bir direnişçi olarak anılan Musa Anter’in 28. ölüm yıldönümünde anma etkinliğine hangi amaçla katıldınız? Etkinliği süresi boyunca takip ettiniz mi?” diye soruldu.

Yine HDP İl Örgütü binasında 25 Eylül 2020 günü, 2014 yılında HDP’li eski vekillerin de olduğu 82 kişinin gözaltına alındığı operasyona dair yapılan açıklama, “Bahse konu basın açıklaması esnasında konuşmacılar tarafından yapılan konuşmalarda örgütsel faaliyetlerinden dolayı gözaltına alınan şahıslara yapılan operasyon ‘siyasi soykırım operasyonu, saldırı, intikam operasyonu, düzmece’ olarak adlandırılığı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve kurumlarının küçük düşülmeye çalışıldığı, Kobani olayları olarak adlandırılan olayların ortaya çıkmasının Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve kurumları tarafından gerçekleştirildiği yönünde konuşmaların bulunduğu ve ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ şeklinde sloganların atıldığı anlaşılmış, sizin de bu etkinliğe katılarak destek verdiğimiz tespit edilmiştir” şeklinde yorumlanarak suç sayıldı.

Parti binasındaki bu açıklamaya katılanlara “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve kurumlarının küçük düşürülmeye çalışıldığı basın açıklamasına katılmaktaki amacınız nedir? Atılan sloganlara siz de eşlik ettiniz mi?” soruları soruldu.

GÖZALTILARA DAİR AÇIKLAMA YAPMAK DA ‘SUÇ’

Benzer şekilde KESK Şubeler Platformu tarafından gözaltına alınan Eğitim Sen üyelerine ilişkin 6 Kasım 2020 tarihinde Ofis semtindeki Kalender Plaza önünde yapılan açıklamaya katılanlara şu sorular yöneltildi: “Türkiye Cumhuriyeti Devletini uluslararası mecrada küçük düşürücü konuşmaların yapıldığı bahse konu etkinliğe katılmaktaki amacınız nedir? Etkinlik esnasında atılan sloganlara siz de eşlik ettiniz mi? 22 Aralık 2020 tarihinde HDP tarafından Leyla Güven’in tutuklanmasına ilişkin Koşuyolu Parkı’nda yapılan açıklamaya katılanlara ise, “Bahse konulan basın açıklamasına katılmanızdaki amacınız nedir? Kürdistan olarak adlandırılan yer neresidir? Basın açıklaması olacağını kim ya da kimlerden ne şekilde öğrendiniz?” diye soruldu.

‘SÖZDE' HALEPÇE KATLİAMI!

Halepçe Katliamı’na dair basın açıklamasına katılmaları da gözaltındaki bazı isimlere suçlama olarak yöneltildi. Özgür Kadın Haraketi (TJA) tarafından 16 Mart 2021’de HDP’li vekiller Semra Güzel ve Dersim Dağ’ın katılımıyla Yenişehir ilçesindeki Hazal Park’ta yapılan açıklama için “sözde Halepçe Katliamı” ifadesi kullanıldı.

Gözaltında tutulan isimler şöyle: “HDP Diyarbakır İl Yöneticileri Mehmet Asana, Şeyhmus Yavuz, HDP Bağlar İlçe Eşbaşkanı Nasır Yelter ile İlçe Yöneticisi Hüseyin Baran, HDP Bismil İlçe Eşbaşkanı Şakir Demir, HDP Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Ömer Filitoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Yöneticileri Yasemin Akengin, Mehmet Ali Alkan, Mehmet Süslü ve Abdullah Dengiz, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Erkan Keskin, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Yöneticisi Gülhan Tekin, Eğitim Sen Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi Arzu Koç, Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt, TÜM BEL-SEN Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Baki Öndeş, Barış Anneleri Meclisi üyesi Vesiye Yiğit, TUAYDER Yöneticisi Şehrat Uyanık ve Nazife Yiğit.”