Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan AKP’li Melih Bulu’yu protesto ettikleri eylemde gözaltına alınan öğrenciler, karakolda yaşadıkları baskı ve şiddeti anlattı. 

Önceki gün çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılan öğrenciler, gözaltı sürecinde çıplak arama, ters kelepçe, darp, taciz ve tecavüz tehditlerine maruz kaldıklarını dile getirdi. Öğrenciler tüm baskılara karşı mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. 

ÇIPLAK ARAMA VE DARP

Gözaltına alınan öğrencilerden Ferhat Ergen, gözaltı sürecinde süreklileşen bir şekilde şiddet gördüğünü kaydetti. Bir buçuk saat süren ev araması süresince ters kelepçeyle yere yatırıldığını ifade eden Ergen, “Emniyete girer girmez çıplak arama dayatıldı. Kabul etmeyince ve direnince darp edildik” dedi. 

‘HAVUZ MEDYASI HEDEF GÖSTERDİ’

Atanan rektörü protesto etmek için Boğaziçili olmak gerekmediğini dile getiren Elif Uçarlı isimli öğrenci, AKP medyasının durumu çarpıttığını vurguladı. AKP’ye yakın medya organlarında bilinçli bir şekilde gözaltına alınanların öğrenci olmadığı yönünde haberlerin servis edildiğine dikkati çeken Uçarlı, “Havuz medyasında öğrenciler çok fazla hedef gösterildi. Onun ertesinde ise öğrenciler evleri basılarak gözaltına alındı” dedi. 

‘ÖLÜM TEHDİDİ ALDIM’

Gözaltı sürecinde polis tarafından pek çok kez hakaret ve küfre maruz kaldığını ifade eden LGBTİ+ birey Havin, ölüm tehdidi aldığını vurguladı. Çıplak arama sırasında tacize maruz kaldığını belirten Havin, “Nezarethaneye getirildiğimizde polisler yanıma gelerek beni tecavüzle tehdit ettiler. AKP Gaziantep milletvekili de bizim fotoğraflarımızı paylaşıp terörist ilan etti. Alenen bizi teşhir etti” diye konuştu. 

TERS KELEPÇE

Gözaltındaki arkadaşlarıyla birlikte açlık grevine girdiğini anlatan Burak Çetiner de, avukatları tarafından gönderilen şeker ve suların gecikmeli olarak verildiğini söyledi. Sağlık kontrolü sonrası ters kelepçeyle yere yatırıldığını belirten Çetiner, görüntü almaya çalışan sağlık çalışanlarının engellediğini ifade etti. 

TEKER TEKER İŞKENCE

Demokratik haklarını savunmak istediğini hatırlatan Kudret Çetinkaya ise, şunları söyledi: “Devlet evimizi basarak bizi işkenceyle gözaltına aldı. Sağlık kontrolüne götürülürken işkenceyle arabadan indirdiler. Teker teker hepimize işkence yaptılar. Baskılar bizi yıldıramaz.”