Diyarbakır ve Antep’te yapılan ev baskınlarında aralarında Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney’in de bulunduğu çok sayıda kadın, siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisinin gözaltına alınması birçok kentte protesto edildi.  

MARDİN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü, sabah saatlerinde Diyarbakır ve Antep’te gerçekleştirilen gözaltı operasyonları, kayyım atamaları ile bölgede yaşanan hak ihlallerine karşı açıklama yaptı. Açıklama öncesi polis parti binasını ablukaya aldı. . HDP Mardin İl binası önünde yapılan açıklamaya HDP Sözcüsü ve kent vekili Ebru Günay ve çok sayıda partili katıldı. Açıklamada “Baskılar bizi yıldıramaz” pankartı açılırken, HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, “Bugün 14 Temmuz direnişinin yıl dönümü. 12 Eylül faşist cuntasına bile boyun eğmeyen halkımız bugün yine direnecektir” dedi. Kuday, DEDAŞ’ın bölgedeki elektrik kesintileri, çoklu baro teklifinin Meclis’te kabul edilmesi ve daha birçok konuya değinerek, topluma “Hep birlikte özgürlüğün, demokrasinin, adaletin ve en önemlisinde bunlarla birlikte barışın inşa gücü olalım” çağrısında bulundu.

GÜNAY: OPERASYONLAR BİZİ YILDIRMAYACAK

Kuday’ın ardından konuşan HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay da, Antep ve Diyarbakır’daki gözaltı operasyonlarına dikkat çekerek, kadınların direnişinin sınırları tanımadığını belirtti. AKP’nin kadın düşmanı politikalarının HDP’li kadınları durdurmayacağını belirten Günay, “Bizim kadın mücadelemiz baskılarla, gözaltılarla yıllarca mücadele etti. Bizler emek vererek, mücadele ederek ve kadınlarla dayanışarak bugünlere geldi. AKP’nin kadın kırımı operasyonları, baskıları bizi yıldırmayacaktır” diye konuştu. AKP’nin kadın politikalarının şiddet ve cinayetlerin önünü açtığını belirten Günay, “Biz bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Bulunduğumuz her yerde her koşulda kadın özgürlük mücadelemizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Başta TJA dönem sözcümüz Ayşe Gökkan olmak üzere tüm gözaltına alınan kadın arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve kadın mücadelemiz dayanışma ile büyümeli” ifadelerini kullandı.

Açıklama alkışlarla sona erdi.

ŞIRNAK

Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde HDP Cizre İlçe Örgütü önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda kadın katıldı. TJA aktivisti Zilan Ecevit, “Bir kez daha söylüyoruz, gözaltındaki arkadaşlarımızın verdiği mücadele bizim de mücadelemizdir. Bizi yok sayanlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, itaat etmedik, etmeyeceğiz. Sesimizi kısmak isteyenlere karşı 'Varız, Buradayız' dedik ve olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ecevit, hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakmasını istedi.

AĞRI

HDP Ağrı İl Örgütü, Diyarbakır ve Antep'teki operasyonlar ile Diyadin Belediyesi Eşbaşkanı Betül Yaşar’ın gözaltında tutulması protesto edilmek istendi. İl binasını ablukaya alan polis açıklamaya izin vermemesi üzerine HDP Ağrı Milletvekilli Dilan Dirayet Taşdemir, sokakta tek başına açıklama yaptı. 

Engellemeleri protesto eden Taşdemir, il binasının polis ablukasına alınmasının keyfi ve demokrasi dışı olduğunu belirterek AKP'nin halklara ve demokrasiye olduğu kadar kadın özgürlük mücadelesine de düşman olduğunu ifade etti. Taşdemir, “AKP Kadın muhalefetinden korkuyor. AKP şunu çok açık bilsin ki Kadın özgürlük mücadelesi AKP’ye kaybettirecektir” dedi. 

ANKARA

HDP Ankara Kadın Meclisi, Çankaya’daki parti binasında bir araya geldi. “Kadınlar yargılanamaz” pankartının açıldığı açıklamaya kentte bulunan kadın örgütleri temsilcileri de katıldı. Ankara İl Kadın Meclisi üyesi Zeyno Bayramoğlu, yapılan operasyonlarla kadınların susturulmak istendiğini söyledi. Erkek egemen anlayışa karşı mücadele ederken baskılarla karşılaşabileceklerini bildiklerini belirten Bayramoğlu, bugüne kadar hiçbir iktidarın kadın mücadelesini bastıramadığını kaydetti. Bayramoğlu, “AKP ve onun ortağı olan MHP’nin toplumu baskı, sindirme ve biat ettirme siyasetine karşı umudu elimize aldık ve topluma sunmak için yola çıktık. İktidarın en büyük korkusu da kadınlar öncülüğünde gelişen bu direniş ve mücadele kararlılığıdır” dedi. Bayramoğlu, “Bizi yok sayanlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, itaat etmedik, etmeyeceğiz” mesajı verdi.  

BATMAN

HDP Batman Kadın Meclisi, gözaltılara ilişkin parti binasında açıklama yaptı. Açıklamaya katılan kadınlar, ellerinde "Kadın mücadelesi her yerde" ve "Jin jiyan azadî" yazılı dövizler taşıdı. açtı.  Burada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Fatma Ablay, direnen kadınlara yönelik baskıların kadın mücadelesini geriletemeyeceğini ifade etti.

Ablay, "Bir kez daha söylüyoruz; gözaltındaki arkadaşlarımızın verdiği mücadele bizim de mücadelemizdir. Bizi yok sayanlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, itaat etmedik, etmeyeceğiz. Sesimizi kısmak isteyenlere karşı ‘Varız, buradayız’ dedik; olmaya devam edeceğiz. Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın" diye konuştu.

İSTANBUL 

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri, Demokratik Bölgelere Partisi (DBP) Kadın Komisyonu, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Kadın Meclisi, Kadınların Kurtuluşu, Sosyalist Dayanışma Platformu'ndan kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Kadın Meclisi, Yeşil Sol Kadınlar, Diyarbakır’da kadınlara yönelik gözaltı operasyonunu yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi. 

HDP İstanbul İl Örgütü önünde bir araya gelen kadınlar, “Gözaltı ve tutuklamalarla kadınları susturamazsınız” pankartı açarak sık sık “Jin jiyan azadi”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı. TJA aktivisti Suna Kaymaz, “Kürt kadın hareketine yönelik bu saldırı ve faşist politikalar ilk değil. Baskıların kadın mücadelesini bastırmak, bizleri yıldırmak anlamına geldiğini de çok iyi biliyoruz” dedi. 

‘HİÇ BİR İKTİDAR MÜCADELEMİZİ ALAŞAĞI EDEMEZ’

Hiçbir iktidarın kadın direnişini alaşağı edemeyeceğini ve bastıramayacağını yineleyen Kaymaz, “Toplumu baskı, sindirme ve biat ettirme siyasetine karşı umudu elimize aldık ve topluma sunmak için yola çıktık. İşte; iktidarın en büyük korkusu da kadınlar öncülüğünde gelişen bu direniş ve mücadele kararlılığıdır” dedi.  

Kaymaz, kadın düşmanı politikalarında ısrar eden AKP-MHP’ye şu sözlerle mesaj verdi: “Biz Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmek istenmesine, çocuk istismarının 'evlilik' adı altında meşrulaştırılmasına, kayyımcı zihniyete, infaz yasasına karşı sokakları terk etmeyeceğiz. Özgürlük mücadelemizden bir an olsun geri adım atmadık ve atmayacağız.”

ADANA 

HDP Adana İl Örgütü, Diyarbakır ve Antep’te kadınlar, siyasetçi ve sivil toplum örgütü üyelerine dönük yönelik operasyona tepki gösterdi. Parti binası önünde yapılan açıklamaya Mor Dayanışma ve Emek Partisi (EMEP) yöneticileri de destek verdi.

'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

AKP-MHP’nin saldırgan erkek anlayışına karşı geri adım atmayacaklarını ifade eden HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, kadınların; iktidarın kadın düşmanı politikaları sonucu gözaltına alındığını vurguladı. Sıkışan iktidarın kadınlara saldırdığını aktaran Tural, "Biz kadınlar; AKP ve onun ortağı olan MHP’nin; toplumu baskı, sindirme ve biat ettirme siyasetine karşı umudu elimize aldık ve topluma sunmak için yola çıktık. Bizi yok sayanlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, itaat etmedik, etmeyeceğiz. Sesimizi kısmak isteyenlere karşı 'varız, buradayız' dedik, burada olmaya devam edeceğiz. Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Kadın mücadelesi yargılanamaz" dedi.

'MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ'

EMEP Adana İl Başkanı Avukat Sevil Aracı Bek, bu saldırıların kadın mücadelesini geriletmeye yönelik olduğunu söyledi. Gözaltıların İstanbul Sözleşmesi'ne dönük saldırıların yoğunlaştığı bu süreçte yaşandığına dikkat çeken Bek, bu baskılara karşı kadınlar olarak seslerini yükseltip, kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Mor Dayanışma üyesi Pelin Çiçek, iktidarın toplumu gericileştirmek için ilk önce kimlik mücadelesine ve kadınlara saldırdığını aktardı. Türkiye ve dünyada yükselen kadın mücadelesine karşı ciddi bir saldırının olduğuna değinen Çiçek, gözaltıları da bunun bir örneği olarak değerlendirip mücadeleyi yükselteceklerini kaydetti. 

MERSİN

HDP HDP Mersin İl Örgütü ve Kadın Meclisi, parti binasında yapılan gözaltı operasyonlarına tepki gösterdi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, gözaltına alınan kadınların TJA çatısında yıllardır özgürlük mücadelesi yürüttüğünü kaydetti. Şöfer, “Biz kadınlar; AKP ve onun ortağı olan MHP’nin; toplumu baskı, sindirme ve biat ettirme siyasetine karşı umudu elimize aldık ve topluma sunmak için yola çıktık. AKP’nin saldırgan, faşist, militarist, cinsiyetçi erkek anlayışına karşı özgürlük mücadelemizden bir an olsun geri adım atmadık ve atmayacağız. Bizi yok sayanlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, itaat etmedik, etmeyeceğiz. Sesimizi kısmak isteyenlere karşı ‘Varız, Buradayız’ dedik, burada olmaya devam edeceğiz” dedi. 

Açıklama “Jin jîyan Azadi” sloganı ve çekilen zılgıtla sona erdi.

ADIYAMAN 

HDP Adıyaman il binasında bir araya gelen kadınlar, gözaltılara tepki gösterdi. İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca, “Biz kadınlar; AKP ve onun ortağı olan MHP’nin; toplumu baskı, sindirme ve biat ettirme siyasetine karşı umudu elimize aldık ve topluma sunmak için yola çıktık. İşte; iktidarın en büyük korkusu da kadınlar öncülüğünde gelişen bu direniş ve mücadele kararlılığıdır” dedi.

URFA 

Urfa’da da açıklama HDP il binası önünde yapıldı. HDP kent milletvekili Ayşe Sürücü’nün de katılımıyla yapılan açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.Açıklama alkış ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.

VAN

Van'da TJA aktivistleri, gözaltıları parti binasında yaptıkları açıklamayla protesto etti. HPD Van Kadın Meclisi, il ve ilçe eşbaşkanları ile çok sayıda kadın açıklamaya katıldı. "Kadın, yaşam, özgürlük" pankartının taşındığı açıklamada İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Canan Uzunay konuştu. Uzunay, "Biz kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmek istenmesine, çocuk istismarının 'evlilik' adı altında meşrulaştırılmasına, kayyımcı zihniyete, infaz yasasına karşı sokakları terk etmeyeceğiz" dedi. 

DERSİM  

HDP Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisleri, DBP Kadın Komisyonu,  DTK Kadın Meclisi, Kadınların Kurtuluşu, Sosyalist Dayanışma Platformu üyesi kadınlar, operasyonları protesto etti. HDP Meclis üyesi Helin Yağmur Uci, kadınlar için gözaltı ve tutuklamaların, mücadeleyi bastırmak ve  yıldırmak anlamına geldiğini söyledi.  

'İTAAT ETMEYECEĞİZ' 

Erkek egemen anlayışa karşı mücadele etmek için yola çıktıklarını belirten Uci, "Bizi geçmişte yok sayan bu erkek egemen anlayışın devamcısı olan AKP de siyasi soykırım operasyonları ile bizleri yıldıracağını sanıyorsa en büyük yanılgı içine düşmüş demektir. Saldırgan, faşist, militarist, cinsiyetçi erkek anlayışlara karşı özgürlük mücadelemizden bir an olsun geri adım atmayacağız" dedi.