Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri ve üyelerine yönelik gözaltı ve tutuklamaların yapıldığı soruşturmaların nasıl hazırlandığını gözlerle önüne serecek bir olay yaşandı. Gözaltına alınıp, emniyete götürülen görme engelli Hasan Yalçın’a kendisine ait olmayan beyanların yer aldığı ifade tutanağı imzalatılıp, bu ifadelere dayanılarak aralarında Kozluk Belediye Eşbaşkanı Nazime Avcı'nın da bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. 

14 YAŞINDAKİ KIZINA İFADE BASKISI

Batman'ın Kozluk ilçesinde yaşayan olay, polisin baskı ve tehditlerine maruz kalan 14 yaşındaki S.Y.'nin görme engelli babası Hasan Yalçın hakkında ifade vermeye zorlanması ile başladı. S.Y., gördüğü baskı ve tehditler sonucu Ağustos 2020’de Kozluk İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giderek babası aleyhine beyanlarda bulundu.

4 GÜN GÖZALTINDA TUTULDU

Kızının beyanları üzerine baba Hasan Yalçın, ailesiyle birlikte yaşadıkları eve düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Yalçın, burada 4 gün boyunca gözaltında tutuldu.

İFADESİ ALINIP SERBEST BIRAKILDI

Hayatında ilk kez gözaltına alınan Yalçın'a haklarını anlatmayan polisler, avukatı olmadan ifadesini aldı. Daha sonra içerikleri kendisine okunmadan bazı evraklara parmak basması istendi. Yalçın, verdiği ifadesi olduğunu düşündüğü bu kağıtlara parmak bastı. Emniyet’teki işlemlerinin ardından “örgüte yardım ve yataklık” ile "örgüt propagandası” suçlamasıyla mahkemeye çıkartılan Yalçın'a ev hapsi verildi. 

Bu olayın ardından ilçede geçtiğimiz Eylül ayında yapılan operasyonda Kozluk Belediye Eşbaşkanı Nazime Avcı'nın da aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.  

HERKES ARAYINCA GERÇEĞİ ÖĞRENDİ

Yaşananlardan habersiz ev hapsinde olan Yalçın, bu operasyonunun kendisine aitmiş gibi gösterilen beyanlarla yapıldığını serbest bırakılanlardan bazılarının kendisini aramasıyla öğrendi.  

YALÇIN: İFADE VERMEM İÇİN OYUN OYNAMIŞLAR

Yaşadığı olayı anlatan Yalçın, Emniyet’te parmak bastığı ifade tutanağının kendisine okunmadığını ve neye parmak bastığını dahi bilmediğini söyledi. 

Kendisinin görme engelli, eşinin ise zihinsel engelli raporunun bulunduğunu belirten Yalçın, “Küçük kızımı kandırıp, üzerime ifade verdirmişler. Yaşı tutmadığı için bizim bir akrabayı da devreye koymuşlar ve üzerime olmayacak şekilde ifade verdirtmişler. Benim de 35 kişi üzerine ifade vermem için oyun oynamışlar. Eşim engelli ve akciğerinden hasta. Ben engelliyim, 5 çocuk ile yoksulluk içinde yaşıyoruz. Bunu bize niye yapıyorlar? Yoksulluk içinde kaybolurken, bize yardım etmesi gerekenler bize bunu yapıyorlar” dedi.  

'HEDEF HALİNE GETİRİLDİM'

Hayatında ilk defa gözaltına alındığı için ne yapılıp, edildiğini bilmediğini ifade eden Yalçın, “Bana bir yere parmak basmamı söylediler ben de bastım. Aradan bir ay geçti, Kozluk’ta bir operasyon gerçekleşti. Burada 35 kişi gözaltına alındı. Kim gözaltına alındıysa ‘Hasan Yalçın üzerinize ifade verdi’ demişler. Beni hedef haline getirdiler. Ben kimsenin üzerine ifade vermedim” diye konuştu.