Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında 22 Ekim’de parti binalarına düzenlenen polis baskınında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan ile Yenişehir İlçe Eşbaşkanları Remziye Sızıcı ve Kasım Kaya gözaltına alındı. 8 günlük gözaltının ardından Sızıcı ve Kaya adli kontrol ile serbest bırakılırken, Uyanık ve Ceylan ise “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. 

Yapılan baskında el konulan parti çalışmalarında kullanılan pankart, döviz, bilgisayarlar, resmi evrak gibi birçok materyal suçlama konusu yapıldı. Elde edilen parti delege isimleri ve çocuklarının dağa kaçırıldığı iddiasıyla partinin il binası önünde oturtulan ailelerin HDP’ye başvurduğu isim listelerinin yer aldığı ajandanın gizli bölmelerden çıkarıldığını iddia eden iktidar medyası, bunun “PKK ile HDP arasındaki bağın kanıtı” olarak servis etti. 

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan Vekili İrfan Sönen, isim listesiyle ilgili şunları söyledi: “Bu listede yer alan isimler, bize başvuran ailelerin isimleridir. Listedeki bazı isimler kendilerinden haber alınamayan, kaybolan kişilerin isimleridir. Seçilmiş delegelerimizin isimleri de var. Ailelerinin çocuklarının bilgileri, zaten onlarda da var” dedi. 

‘PLAN TUTMADI’

Servis edilen haberlerin partilerine yönelik saldırıların devamı olduğunu dile getiren Sönen, “Son bir buçuk yılda parti binamıza 20’den fazla baskın yapıldı, en az 27 yönetici ve üyemiz gözaltına alındı. Bu saldırılar ailelerin il binası önünde oturtulmasıyla başladı. Ailelerin başta çocuklarını bulmak istekleri oldu. Ancak milletvekillerimiz, başkanlarımız, üyelerimiz, bizleri ziyarete gelenler her gün bu ailelerin saldırısına uğruyorlar, bizlere, arkadaşlarımıza hakarette bulunuyorlar. Plan tutmadı, bu sefer başka şekillerde isteklerini sonuçlandırmaya çalışıyorlar. Şuan gündeme getirdikleri şeyde aynı ama plan yine tutmadı. Arkadaşlarımızı gözaltına aldılar olmadı, tutukladılar olmadı, eşbaşkanlarımızı tutukladılar olmadı. Bu sefer listedeki isimler üzerinden planlarını işlemeye çalışıyorlar. Bu listeler üzerinden haber yapanlar, aynı bilgiler onlarda da var, gidip onlara sorsunlar” diye konuştu. 

‘AKP’NİN ŞİFRESİNİ ÇÖZDÜK’

“Biz AKP'nin şifresini çözdük” diyen Sönen, “Bu yüzden partimize hedef alıyor, başkanlarımıza, milletvekillerimize, partililerimize saldırıyor, ama bir türlü önüne geçemiyorlar ve saldırılarını arttırıyorlar. HDP'yi ortadan kaldırmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.