Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Afyon Cezaevi ve Giresun L Tipi Cezaevi’nde hak ihlallerine ilişkin Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvurdu. 

Cezaevlerindeki hak ihlallerinin kornavirüs (Kovid-19) ile birlikte daha da derinleştiğini belirten Beştaş, cezaevlerindeki sorunları şöyle sıraladı: “Koğuşlarda kalan kişi sayısı kapasitenin oldukça üstünde, yetersiz beslenme, ısıtılmayan ve havalandırılmayan koğuşlar, gün ışığından faydalanamama, yeterli hekim ve sağlık personelinin bulunmaması, muayene ve sevk sürelerindeki uzunluk, hijyen ürünlerinin parayla satılması, temiz ve sıcak suya erişememe, düzenli ve etkin bir sağlık hizmetinden faydalanamama sebebiyle ‘hastalık üreten’ cezaevleri salgın hastalıklar bakımından en riskli alanları oluşturmaktadır.”

BASKINLAR ARTTI

Yeterli önlemlerin alınmamasının yanı sıra disiplin cezaları ile işkence uygulamalarının devam ettiğine değinen Beştaş, Afyon Cezaevi’nden odaların basılarak talan edildiğini, özel eşyalara müdahale edildiği, ayakta sayım dayatması,  kaba dayak, üst arama, falaka gibi son derece vahim hadiseler söz konusu olduğunu ve bir tutuklunun da intihar ettiği bilgisini paylaştı.

TEST YAPILMADI

Beştaş, Giresun L Tipi Cezaevi'ndeki ihlallere ise şu şekilde değindi: “Tarafıma en son iletilen bilgilere göre 40’ı hükümlü 60’ı tutuklu olmak üzere toplam 100 kişi Kovid olmuş durumdadır. Ancak ne var ki hiçbir mahpus için gerekli tedavi koşulları uygulanmamakta, bazı kişiler karantinaya alınsa da pek çoğu koğuşlarında kalmaya devam etmektedir. Bu durumun, tüm cezaevini korona hastalığına karşı riske soktuğu hususu tartışmasızdır. Geçtiğimiz hafta hastane hekiminin Kovid olması ile başlayan süreç 100 kişinin bu hastalığa yakalanmasına dek varmıştır. Hastalara ilk etapta test yapılmaması, onların böylesi bir salgın ikliminde ‘soğuk almışsınız’ denilerek geçiştirilmesinin ardından yoğunlaşan şikayetler üzerine aşılama ve test yapılmış olup bunun yaşam hakkı ihlaline varan bir uygulama olduğunu söylemek mümkündür.”

Beştaş, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun her iki cezaevindeki ihlalleri gündemine alıp gerekli çalışmaları yürütmesini talep etti.