Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 ismin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılanıp, mahkemenin 18 Şubat 2020'de karara bağladığı dava, kararın İstinaf mahkemesinden dönmesi üzerine İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü

Haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi’yi duruşmada avukatları temsil etti. 

Yapılan yargılamada mahkeme, dosyanın İstinaf Mahkemesi'nce beraat kararları bozulan aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu Gezi Parkı ana davasıyla birleştirilmesine karar verdi.

16 sanık hakkındaki davada mahkeme, dosyanın tek tutuklu sanığı olan Osman Kavala’nın da aralarında olduğu 9 sanığın beraatine karar vermişti. Diğer firari sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora'nın dosyaları ise ayrılmıştı.

Savcılığın  karara itiraz etmesi üzerine dosya istinaf mahkemesine gönderildi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 22 Ocak 2021'de Osman Kavalı’nın da aralarında bulunduğu 9 sanığın beraat kararını bozdu. Diğer sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu ve Yiğit Ali Ekmekci hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

ANA DAVANIN İLK DURUŞMASI 21 MAYIS'TA GÖRÜLECEK

Osman Kavala ve hakkında yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Henri Barkey'in FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Anayasa'yı ihlal" ve "Devletin gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etme" suçlarından İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları dava da Gezi Parkı ana davasıyla birleştirilmişti. Gezi Parkı ana davasında, birleştirme kararlarıyla birlikte ilk duruşma 21 Mayıs'ta yapılacak.