Çarşı davası ile Gezi Parkı davasının birleştirilmesinin ardından tutuklu sanık iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 52 sanığın yargılandığı davanın 5’inci duruşması bugün İstanbul Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesi Taksim Dayanışması adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri de katıldı. Açıklamada “Gezi umuttur, umut yargılanamaz” pankartı açıldı.

Açıklamayı dayanışma adına yapan Esin Köymen Gezi protestolarının anayasal bir zeminde gerçekleştirildiğinin yargı kararlarıyla da tescillendiğini ancak hukuka ve gerçeğe aykırı olarak üçüncü yargılamanın yapıldığını vurguladı. Köymen, Gezi protestolarının ülke ve toplum tarihinin en parlak ve en onurlu sayfalarından biri olduğunu belirterek, “9 yılda 3 dava, onlarca duruşma boyunca söylediğimizi yeniden tekrarlıyor, yıllardır süren hukuksuzluk ve gerçekliği çarpıtma ısrarına inat tekrar söylüyoruz: Gezi’yi kirletemezsiniz, Gezi direnişini suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayla anılan bir eyleme dönüştüremezsiniz. Gezi direnişini bir kez daha yargı marifetiyle karalama çabanız boşunadır. Gerçekleri çarpıtmanıza izin vermeyeceğiz. Sipariş senaryolarınızla, milyonlarca insanın demokratik hak ve talepleri için parklarda, meydanlarda, sokaklarda;  özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için ortaya koyduğu direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz!” dedi.

‘HAKLIYIZ’

Köymen, “Bu ülkenin eşitlik, özgürlük ve adalet umudunu kirletmenize izin vermeyeceğiz.  Abdocan’ın, Mehmet’in, Ethem’in, Medeni’nin, Hasan Ferit’in,  Ali İsmail’in, Ahmet’in ve Berkin’in düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Çükü haklıyız. Gezi’de yaşam alanlarımızı, kentsel hafızamızı savunurken ne kadar haklıysak, bugün barınma hakkını savunurken o kadar haklıyız. Gezi’de meslek ilkelerini ve bilimsel doğruları savunurken ne kadar haklıysak, bugün akıl dışı yönetimsel kararlarla afetlere mahkum edilen kentlerimiz için liyakati savunmakta o kadar haklıyız” diye belirtti. 

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

Yargılamanın haksız olduğunu belirten Köymen, “2017 yılından bu yana somut hiçbir delil olmadığı halde siyasi bir tutsak olarak tutukluluğu devam eden Mehmet Osman Kavala bir kez daha yargılanmak isteniyor. Yeryüzündeki tüm renklere sahip çıkan Gezi Direnişi’nin siyah ve beyazı olan çArşı ailesi bir kez daha yargılanmak isteniyor. Bu beyhude çabanıza izin vermeyeceğiz” diye belirtti.