Tutulduğu Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde sistematik işkenceye maruz kalan, tecavüze uğrayan Garibe Gezer'in konulduğu tek kişilik hücrede hayatını kaybettikten sonra cenazesi memleketi Mardin’in Dargeçit ilçesinde dün gece defnedildi. Gezer’in hayatını kaybetmesine dair cezaevi yönetimi yaşamına son verdiğini iddia etse de, ailesi olayın bir cinayet olduğunu belirtti. Kamuoyuna gerekli açıklamaların yapılmasını bekleyen aile, olayda sorumluluğu bulunan yetkililerin ortaya çıkarılarak yargılanmasını beklerken, Gezer’in ölümünden iktidarı sorumlu tutuyor.

Gezer’in annesi Halime Gezer, Garibe ile birlikte 11 çocuk annesi. Oğlu Bilal, Kobanê eylemlerinin devam ettiği 7 Ekim 2014’de sokak ortasında katledildi. Gezer’in failleri ortaya çıkarılmazken, Halime Gezer’in diğer oğlu Mehmet Emin aynı gün ağabeyinin faillerini sormak için gittiği Dargeçit Polis Merkezi önünde özel harekat polisleri tarafından açılan ateş sonucu ağır yaralandı ve felç kaldı. 3’üncü oğlu Haşim ise siyasi gerekçelerle 5 yıldır tutuklu. 

Halime Gezer’in 11 çocuğundan 5’incisi Garibe Gezer.  Sözlerine sokak ortasında öldürülen oğlu Bilal ile başlayan anne Gezer, “Devlet biliyor kimin öldürdüğünü açıklamıyor” dedi. Sonrasında Garibe’nin ve oğlu Haşim’in tutuklandığını kaydeden anne Gezer, “Diğer oğlum Emin’in de üzerine 160 kurşun sıktılar felç bıraktılar. Ne hukuku sağlıyorlar ne hakkını veriyorlar. Felç bıraktılar” diye anlattı.

ANNE: DİZ ÇÖKMEDİ

Dışarıda olduğu gibi cezaevinde de Garibe’ye rahat yüzü gösterilmediğini ifade eden anne Gezer, “En son Kandıra’ya götürdüler. Burada da öldürdüler. Tek başına hücrede, hiçbir şey olmayan süngerli odada tuttular. ‘Garibe intihar etmiş’ diyorlar ama bırakmıyorlar keşfi yapılsın. Avukatların, milletvekillerin dosyasını incelemesine izin vermediler. Suçlu oldukları ortaya çıkacak diye izin vermiyorlar. Kızımı öldürdüler ve gizliyorlar” dedi. Garibe’nin faillerinin ortaya çıkarılması için avukatların ve milletvekillerinin takipçi olmasını isteyen anne Gezer, “Neden ve nasıl öldürdüler? Ortaya çıksın istiyorum. Kadındı ve ellerinde esirdi. Esirlerine böyle mi yapıyorlar. Kızım onların önünde diz çökmedi ve teslim olmadı, o yüzden öldürdüler” dedi.

Anne Gezer, Garibe’nin durumunun basında ve Meclis’te dile getirildiğini kamuoyu oluştuğunu ancak devletin tepkisiz kaldığını belirterek, “Devlet kızımı öldürdü. Davacıyım” diye konuştu.

‘HAŞİM DE AYNI ZULMÜ YAŞIYOR’

Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tutulan oğlu Haşim’in de daha önce darp edildiğini ve kaburga kemiklerinin kırıldığını hatırlatan anne Gezer, Haşim’in kelepçeli bir şekilde ameliyat edildiğini belirterek, “Aynı zulmü yaşıyor. Kamuoyunun bu konunun üzerinde durulmasını istiyorum. Ya bir arkadaşını yanına versinler ya da hücreden çıkarsınlar” ifadelerini kullandı.

‘GARİBE KÜRDİSTAN’DI’

Öldürülen ağabeyinin failini sormak için gittiği karakolun önünde polisler tarafından açılan ateş sonucu felç bırakılan Garibe’nin ağabeyi Mehmet Emin Gezer de, yaşananları zulüm olarak değerlendirirken, bunun da sadece kendi aileleri üzerinde değil, tüm Kürtlerin üzerinde sürdürüldüğünü söyledi. “Bu bedel mutlaka ödenecekti. Biz bu zulüm ve baskı altında olduğumuz sürece bu bedeli ödeyeceğiz” diyen Emin Gezer, “Garibe, garibandı. Garibanlığı ile gitti. Sadece bizim garibimiz değildi. Garibe bu halkın Garibe’siydi. Kürt’tü, Kürdistan’dı. Biz başımızı eğmedik” diye konuştu.

‘ONU İKTİDAR ÖLDÜRDÜ’

Garibe’nin intihar etmediğini belirten Emin Gezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu faşist zihniyet onu öldürdü. Bu iktidar onu öldürdü. Garibe mücadeleci bir insandı. Kimsenin önünde boyun eğmeyecek biriydi. Bu yüzden Garibe'nin intihar ettiğine inanmıyorum. Garibe sonuna kadar mücadelesine devam edecek biriydi. Gitti ama mücadelesi devam edecek. Bu iktidar, bu kirli zihniyet ve onların yandaşları onu öldürdü. İşkence altında olduğunu herkes biliyordu. Öldürünce azalacağımızı sanıyorlar. Onlar bizi ne kadar öldürürlerse biz o kadar çoğalacağız. Ne kadar öldürseler de Garibeler çoğalacak.”

SON SÖZLERİ: İRADEMİ TESLİM ETMEM

Garibe’nin ablası Asya Gezer, olaydan önce Garibe ile yaptıkları son telefon görüşmesinde moralinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Cezaevi yönetiminin yaşananlar sonrası değiştiğini söylemişti. Morali yüksekti” dedi. Asya Gezer, Garibe'nin direnişi seçtiğini söyleyerek, Garibe’nin son sözlerini şöyle aktardı: “Onlara boyun eğmektense, direnmeyi tercih ediyorum. Direneceğim. Buradan gerekirse cenazem çıkacak ama irademi onlara teslim etmem. Dimdik durmaya devam edeceğim.”

MA / Ahmet Kanbal