Ağır hasta tutuklu Turgay Deniz (39), tutuklu bulunduğu Metris Cezaevi’nde fenalaşması üzerine kaldırıldığı Yedikule Göğüs ve Hastalıkları Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Bitlis Mutki doğumlu olan Deniz, 2018 yılında tutuklandı. Maltepe 1 Nolu L Tipi Cezaevi’ne konulan Deniz, İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin verdiği raporda, tüberküloz hastalığı nedeniyle sol akciğerinin işlevsiz olduğu, sağ akciğerinde ise lezyon olduğu ve yaşamını tüple sürdürebileceği belirtilmesine rağmen tahliye edilmedi. 

Ağır hasta tutuklu Turgay Deniz’e ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, en son 21 Kasım 2021 tarihinde düzenlediği basın toplantısında “Turgay Deniz Tüberküloz hastası sol ve sağ Akciğer İflas Sol Akciğer Solunum Yoluna 11-12 Yıla Yakındır tüp Takılı. 1 Yıldır Tutuklu Metris'ten Silivri'ye ardından Bandırma'ya Sürgün Edildi. Doktorlar Cezaevinde kalamaz evde ve hastanede sürekli tedavi görmesi gerekiyor demesine rağmen serbest bırakılmıyor.” Turgay Deniz için hangi sağlık işlemlerini yapıyorsun Adalet Bakanlığı. Soru önergesi ile de yazılı olarak da soruyorum, buradan da soruyorum” sözleriyle dikkat çekmişti.

Gergerlioğlu, ağır hasta tutuklu Deniz’in durumu için 7 Aralık 2021 tarihinde hem Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulundu hem de Adalet Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Kaldırıldığı hasta tutuklu Turgay Deniz’in durumunu yakından takip eden ve ailesiyle de daha önce görüşen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.

‘CEZAEVİ CEZAEVİ DOLAŞTIRILDI’

Deniz’in durumunu kendilerine yapılan başvuru ardından yakinen takip ettiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Adalet Bakanlığı’na konuyu iletmiştik. Ben ailesini de ziyaret ederek, durumu hakkında bilgi almıştım. Turgay Deniz’in Metris, Silivri ve Bandırma cezaevlerini dolaştığını, hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmamasına, yüzde 80 engelli ve sol akciğeri alınmış bir hasta olmasına rağmen, böyle ağır bir muamele ile cezaevi cezaevi dolaştırıldığını biliyorum. Hastanın önceden geçirdiği Tüberküloz hastalığına bağlı akciğerde tahribatlar vardı. Bir hekim olarak şunu söyleyeyim, tahribatın ağır olduğu dokularda ameliyat yapılır. Sol akciğer zaten alınmış ve bu haliyle cezaevinde bulunan hastanın sağ akciğerdeki hasarlı alanlardaki durumun kötüleşmesi ve hastaneye kaldırıldığı bize ulaştırılmıştı” dedi.

‘AMELİYAT ARDINDAN YAŞAMASI ZORDU’

Yoğun bakımda tutulan ağır hasta tutuklu Turgay Deniz’in durumunu da takip eden Gergerlioğlu, “Tıbbi tecrübemde maalesef sol akciğerin alınması ve sağ akciğerde de hasarlar ardından ameliyat ile alınması, hastanın yaşama imkanının tıbben zor olduğunu biliyordum ve bu konuda biz açıklamalar da yapmıştık. Yoğun bakımda durumu kötüleşen hastaya en sonunda infaz erteleme verdiler ama artık çok geçti. Bir müddet sonra da hayatını kaybetti. Çünkü ikinci ameliyat ardından yaşama şansı düşüktü, bu göz göre göre gelen bir ölüm oldu” diye aktardı.

‘CİNAYET GÖRÜNTÜSÜ TAŞIYAN HADİSEDİR’

Deniz’in kötü sağlık koşullarında cezaevi cezaevi gezdirilmesinin ve tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Hasta mahpuslar ya ölüm döşeğinde ya da tabutta tahliye ediliyor. Bu da ölüm döşeğinde tahliye edilen hasta oldu. İş işten geçmiştir. İnfaz erteleme verildi ama ölüm döşeğinden kalkma hali yoktu. Bütün bunlardan önce hasta mahpusun çok önceden tahliye edilmesi, cezaevine yeniden konulmaması gerekiyordu. Takip ettiğim vahim bir insan hakkı ihlali tablosu var. Bu bir cinayet görüntüsü taşıyan hadisedir” ifadelerini kullandı.