Milletvekilliği düşürüldükten sonra tutuklanarak Sincan Cezaevine gönderilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu ziyarete giden HDP Hukuk Komisyonu Sözcüsü Ümit Dede, Gergerlioğlu’nun gözaltına alındığı andan cezaevine götürülene kadar maruz kaldığı hak ihlallerini anlattı. Artı Gerçek’e konuşan Dede, Gergerlioğlu’nun evden çıktığı andan itibaren sistematik bir şekilde şiddete uğradığını söyledi.

Gergerlioğlu ile cezaevine götürülmek için gözaltına alındıktan sonra iletişime geçemediklerini söyleyen Dede, “Bir kaçırılma hali yaşandı. Adliyeye gittiğimizde bir polis ordusu getirilmişti. Daha sonra hastaneye gittiğimizde de tüm ısrarımıza rağmen görüşme talebimiz kabul edilmedi. Hükümlü olmasından kaynaklı hafta sonu da bir görüşme sağlayamadık. Günler sonra ilk defa kendisiyle iletişime geçebildik” diye konuştu.

‘CEZAEVİNDE DE OLSAM BEN MİLLETİN VEKİLİYİM, ASLA BOYUN EĞDİREMEYECEKLER’

Gergerlioğlu’nun sağlık duruma ilişkin bilgi veren Dede, sağlık durumunun iyi olduğunu ve kendisini moral açısından da iyi hissettiğini söyledi. Gergerlioğlu’nun, “Her açıdan çok moralliyim. Beni merak etmeyin. Cezaevinde de olsam ben milletin vekiliyim. Asla bana boyun eğdiremeyecekler. Benim üzerimden yaratmak istedikleri korku iklimine izin vermeyeceğim ” dediğini söyledi. Gergerlioğlu’nun cezaevinde kötü bir muameleyle karşılaşmadığını söyleyen Dede, sağlık kontrollerinin de rutin gerçekleştirildiğini söyledi. 

‘SİSTEMATİK ŞİDDETE UĞRADIM’

Gergerlioğlu’nun evinden alınarak cezaevine götürülme anına kadar polisler tarafından fiziki ve psikolojik şiddete uğradığını söyleyen Dede, Gergerlioğlu’nun kendisine özellikle polis aracında ağır hakaret, küfür ve aşağılamaya maruz kaldığını söyledi. Dede, “Özellikle videolarda görünen uzun saçlı polis tarafından sürekli hedef alınarak hem fiziki hem de psikolojik şiddete maruz kalmış. Asansörde de devam eden şiddet sistematik olarak devam etmiş. Videolara da yansıyan görüntülerin dışında aynı polis, polis aracında Gergerlioğlu’na yumruk kaldırmış ve son anda yumruğunu indirmiş” dedi.

‘ANJİYO OLDUKTAN SONRA KELEPÇEYİ ÇIKARMADILAR’

Hastanede anjiyo olduktan sonra Gergerlioğlu’nun ellerinin kelepçelendiğini de söyleyen Dede, “Gergerlioğlu’nun ağrısı olduğunu söylemesine rağmen kelepçeler çıkarmamışlar. Yine hiçbir güvenlik zafiyeti olmamasına rağmen anjiyo olan bir hasta, onlarca jandarma arasında yine elleri kelepçeli olarak cezaevine götürülmüş. Gergerlioğlu’na yaşatılan bu hukuksuzluk karşısında asla sessiz kalmayacağız” dedi.

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Hastanenin acil servisinde darp raporunun alındığını söyleyen Dede, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Dede, “Gergerlioğlu’nun Meclis’te polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınmasına dair suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Dede, aynı şekilde evinden cezaevine kadar devam eden süreçte polislerin hakkında da suç duyurusunda bulunacakları bilgisini verdi.