Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Gergerlioğlu, 2019 yılında kaçırılan ve 9 ay boyunca kayıp olduktan sonra Antalya’da ortaya çıkan ve tutuklanan Gökhan Türkmen’in mahkemede verdiği ifadeye ilişkin konuştu.

Kaçırılan ve ortaya çıkan insanların ailelerine yaşadıklarını anlatmadıklarını hatırlatan Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta önemli bir gelişme oldu. Gökhan Türkmen, mahkemeye çıkarıldığında avukatı savunma yapmayacaklarını söyledi. Ama Gökhan Türkmen, savunma yapacağını söyledi. Dedi ki ‘271 gün işkence, taciz ve tehdit altında kaldım. Antalya da 3 polis yelekli kişi tarafından kaçırıldım. Oradan bir ormanlık alana götürüldüm, elbiselerim soyuldu, daha sonra gözüm kapalı bir şekilde bir merkeze götürüldüm. Bana işkence yapıldı, lambaların açık olduğu yerde ayakta bekletildim ve ayakta kalmaktan bayılarak yere düştüm. Çok az yemek verildi, çok zayıfladım. En sonunda kaçırıldığım yer olan Antalya’ya götürüldüm, orada ortaya çıkarıldım. Çıktıktan sonra tekrar Ankara’ya getirildim’ dedi. Bu açıklamalardan sonra İçişleri Bakanı’ndan cevap bekliyoruz.”

‘DEMEK Kİ HALA BEYAZ TOROSLAR DÖNEMİ VAR’

Demokratik bir hukuk devletinde bu iddiaların hükümet düşüreceğini belirten Gergerlioğlu, ülkenin polis devleti haline dönüştüğünü ifade etti. Son dönemlerde artan kayıplara da değinen Gergerlioğlu, “Geçen haftada Mehmet Bal adlı bir yurttaş İstanbul’da bir anda ortadan kayboldu. Gülistan Doku hala kayıp, Süryani iki vatandaşımız kaybolmuş durumda. Yusuf Bilge Tunç kaçırıldı hala ortada yok. İnsanların suçlu olduğunu düşünüyorsanız gözaltına alır yargılama süreçlerini başlatırsınız. Bu ülkede biz beyaz Toroslar dönemini iyi tanıyoruz. Demek ki beyaz Toroslar dönemi var ve şuanda da siyah transporter ile yapılıyor” dedi.

CEZAEVLERİNDEKİ İHLALLER

Gergerlioğlu, hamile kadınların yasa dışı bir şekilde cezaevinde tutulduklarını belirterek, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dair şunları söyledi: “Sincan Kadın Kapalı cezaevinde E-2 koğuşunda logarlar tıkanmış, tuvaletler berbat, 6 çocuk sürekli annesinin yanında kalıyor, çok ağır bir koku var ve avluya çıkamıyorlar. Elazığ F Tipi Cezaevinden çok şikâyetçiyiz. Çok şikayet alıyoruz. Yetkililer telefonlara bile çıkmıyor. Elazığ F Tipi Cezaevinde bulunan Hüseyin Bağ, kendisine ve arkadaşlarına dönük işkence ve kötü muamelenin arttığını söylüyor. Birileri 12 Eylül uygulamalarını sahiplenmeye çalışıyor. Cezaevlerine kitaplar alınmıyor. Elif Şafak’ın kitaplarının bile alınmadığını biliyoruz. İzmir Cezaevinden bize gelen başvurularda 13 aydır tutuklular çıplak aramaya maruz kalıyor. Kelepçeli muayeneyi kabul etmedikleri için tedavi edilemiyor. Jandarma tutuklulara ‘apış aranı da ararım’ diyor. Cezaevlerinde ayrıca nakil sorunları var. Düşmanca ve hukuk dışı uygulamalar yapılıyor.”  

 ‘VATANDAŞ AÇ, CUMHURBAŞKANI SARAY DERDİNDE’

Hatay’da “çocuklarım aç” diyerek kendini yakan Adem Yarıcı’yı hatırlatan Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanın Ahlat’ta saray yapma derdinde olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, “Vatandaşların aç olduğu bir yerde memlekette sanki ihtiyaçmış gibi saraylar yapılıyor. Van’da göçmenler yaşamını kaybetti ve cenazelerine bile ulaşılamadı. Maalesef bu uluslararası bir sorun. İnsanlık bu haldeyken, geri kalmış ülkelerin insanları bu mağduriyetlere uğruyor. Bu kişiler bir dağ başında vefat ettiler, mezarları bile yok. İnsanlık adına bu konuyu gündem yapıp, mültecilerin haklarına sahip çıkılması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.

GRUP YORUM ÜYELERİ: ÖLÜMÜN KIYISINDALAR

Gergerlioğlu, açlık grevindeki Grup Yorum üyeleri ile Mustafa Koçak’a ilişkin de konuştu. Gergerlioğlu, “Mustafa Koçak, adil olmayan bir yargılama sonrasında hala açlık grevine devam ediyor. 200 günü aşmış durumda, hayati açıdan son derece tehlikeli bir durumda. Ölümün kıyısına yaklaşmış durumda. Grup Yorum açlık grevinde. Helin Bölek 237 gündür açlık grevinde. Bir deri bir kemik kalmış durumda. Talepleri, Grup Yorum üzerindeki siyasi baskıların sona erdirilmesinden başka bir istekleri yok. Yarın öbür gün bu insanlar ölürse bu büyük bir insanlık ayıbı olacaktır. İbrahim Gökçek yine 239 gündür açlık grevinde” diye konuştu.(Ankara/MA)