Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adana’nın Seyhan ilçesinde 28 Nisan 2020’de Suriyeli Ali El Hemdan’ın öldürülmesine ilişkin polis Fatih Karaca’nın hakkında açılan davaya dair hazırlanan raporları Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorular yönelten Gergerlioğlu, ayrıca konuya dair Meclis araştırma komisyonunun kurulmasını da talep etti.

Gergerlioğlu, bakan Gül ve Soylu’ya verdiği önergede, Dr. İmran Kürşad Ağca isimli mülkiye başmüfettişinin, Hemdan’ın öldürülmesiyle ilgili Adana Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı Şube Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu balistik raporuna dair yazmış olduğu rapora dair bilgi verdi.

‘GÖRÜNTÜLER İLE UZMAN RAPORLARI ÖRTÜŞMÜYOR’

Önergede, raporun sonuç kısmında yer alan şu ifadeler belirtildi: “Adana İlinde meydana gelen polis memuru Fatih Karaca’nın Suriye uyruklu Ali El Hemdan isimli vatandaşı sokak ortasında tek el ateş etmek sureti ile vurması ve sonrasında şahsın ölmesi olayı sonrasında; EGM Adana Kriminal Polis Laboratuvarı uzmanlarının düzenledikleri uzman raporları ile olay anının görüntülerinin yer aldığı DVD içinde kayıtlı bulunan ve açık/net olarak görülebilen görüntüler karşılaştırıldığında, arada uyumsuzluklar ve çelişkiler olduğu, görüntüler ile uzman raporlarında yazan hususların birbiri ile örtüşmediği değerlendirilmiş olup, bu durumun Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, görevlilerin iyi ifa ettikleri eylemin adli görev olması nedeni ile savcılık tarafından değerlendirilmesi gerektiği, kanaat ve sonucuna varılmıştır.”

‘81 İLDEKİ POLİS LABORATUVARLARI İNCELENSİN’

Gergerlioğlu tarafından verilen araştırma önergesinde ise müfettiş raporuyla Kriminal Polis Laboratuvarı’nda karanlık işlerin döndüğüne dair şüphelerin uyandığı belirtilerek, “Çünkü bu raporun varlığı ile sadece bir olayda usulsüz yapılan çalışmaları görebilmiş bulunuyoruz. Adana’da yapılmış olan bu usulsüzlük olasıdır ki Türkiye’nin başka illerinde kritik davalar da yapılmış olabilir” denildi. Önergeyle, 81 ilde Kriminal Polis Laboratuvarı’nın kritik öneme haiz davalarda ortaya koydukları raporların tekrar incelenmesi için Meclis Araştırması açılmasını teklif edildi.

‘MÜLKÜ AMİRLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?’

Gergerlioğlu Bakan Gül ve Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“*Adana İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın apar topar Adana Valisi Mahmut Demirtaş ile görüştüğü, sığınmacı genci vuran polisi koruma kararı aldıkları, bu kapsamda Adana Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı Şube Müdürlüğü’nün olayla ilgili olarak savcılığa bahsi geçen raporu hazırlayıp gönderdiği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa mülkü amirlerin hakikatin ortaya çıkmasını engellediği sebebiyle haklarında soruşturma açılmış mıdır?

*Modern devlet anlayışında polis, gündelik hayatta devletin temsilcisidir. Devletin görünür eli olarak ifade edilir. Bu şekilde tanımlanan bir yapı nasıl olur da hakikatin ortaya çıkmasını engellemek istemiştir? Bu konuda yürütülen herhangi bir çalışma ya da soruşturma var mıdır?

*Raporda açıkça uydurma olarak tanımlanan ifadeleri uzmanlar yazmaya nasıl cesaret etmişlerdir? Bu uzmanlara herhangi bir mülki amir cezasızlık garantisi mi vermiştir? Söz konusu uzmanlar hakkında TCK 257’ye göre görevi kötüye kullanma çerçevesinde açılmış bir soruşturma var mıdır? Söz konusu uzmanların katil olduğu iddia edilen polis ile aralarında herhangi bir maddi ya da başka türlü çıkar ilişkisi olup olmadığı araştırılmış mıdır?

*Son 5 yılda uygunsuz bulunan Kriminal Polis Laboratuvarı raporu sayısı kaçtır?  Son 5 yılda uygunsuz bulunan Kriminal Polis Laboratuvarı raporu sebebiyle hakkında soruşturma açılan uzman sayısı kaçtır?

*Son 5 yılda uygunsuz olduğu ortaya çıkan kaç Kriminal Polis Laboratuvarı raporu neticesinde adaletin tecelli edemediği hususunda bir araştırma yapılmış mıdır? Araştırma yapılmışsa sonuçları ne olmuştur?”