Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında 2016 ve 2020 yıllarında yaptığı üç sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması bugün İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada Erkal ve avukatları hazır bulundu. 83 yaşındaki Erkal, 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.

Mütalaasını sunan duruşma savcısı, Anayasanın 26. maddesine ve AİHM içtihatlarına yer vererek Erkal’ın politik paylaşımlarda bulunmasının doğal olduğunu söyledi. Savcı mütalaasında, suçlamaya konu edilen paylaşımların politik ve eleştirel paylaşımlar olduğunu, hakaret kastı gütmediğini ve atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek Genco Erkal’ın beraatını talep etti.

ERDOĞAN’IN AVUAKTI CEZA İSTEDİ 

Davaya katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı, çobanlık ve eğitim konusundaki paylaşımların hakaret kastıyla yapıldığını söyleyerek Erkal’ın cezalandırılmasını istedi.

‘DİPLOMA MESELESİ YILLARDIR TARTIŞILIYOR’

Savcılık mütalaasına katıldığını söyleyen Genco Erkal, “Bu paylaşımlar bir eleştiridir, hakaret içermez. İddia makamının bunun kabul edilmesi sevindirici. Diploma meselesi yıllardır tartışılıyor bunu tek söyleyen ben değilim” dedi. Erkal, “Çobanlık konusunda Cumhurbaşkanının kendisi de ‘ben de çobanım’ diyerek kabul ediyor burada hakaret olamaz. Beraatımı talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

FRANSA’DA 2 DAVA AÇILDI, TÜRKİYE’DE SADECE 7 YILDA 38 BİN 680 DAVA 

Erkal’ın avukatı Turgut Kazan ise “Cumhurbaşkanına hakaret” davalarının Türkiye’de bir baskı aracı olarak kullanıldığını söyledi ve ekledi: “Fransa’da bu suçtan 2 dava açılmış. Türkiye’de sadece 7 yılda 169 bin soruşturma, 38 bin 608 dava açıldı.”

Kararını açıklayan mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığından Genco Erkal’ın beraatına karar verdi.