Hakların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü’nün, “Demokrasi Buluşması” kapsamında başlattığı buluşmalar sürüyor. Program kapsamında “Hep Birlikte Gençlik Buluşmaları” şiarıyla Şişli’deki Maçka Parkı’nda gençlikle bir araya gelmek isteyen HDP'liler İstanbul Valiliği’nin güvenlik gerekçesiyle Maçka Parkı’na izin vermemesi üzerine buluşmayı Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı'nda gerçekleştirdi. Buluşmadan saatler önce parkın etrafını ablukaya alan polisler parka gelenlerin üzerini arayarak içeri aldı. Buluşmaya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar, HDP Milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeleri, İstanbul İl ve ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri ve gençlik örgütleri katıldı.

Katılımcılar üzerinde "Genç başladık, genç başaracağız" yazılı önlükleri giyerken buluşmanın yapıldığı alana "Özgür bir gelecek inşa etmek için hep birlikte harekete geç", "İntihar değil özgür bir yaşam için özgür, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim için harekete geç", "Tacize, tecavüze karşı kaybettirilen genç kadınlar için harekete geç", “Sen değilse kim şimdi değilse ne zaman” pankartları asıldı.

Kitle sık sık, “HDP umuttur umut dimdik ayakta”, “Biji Berxwedana Ciwanan”, “Bijî Berxwedana Rojava”, “Gençlik umuttur umut dimdik ayakta” sloganları attı.

HDP Eş Genel Başkanları parkta alkış ve sloganlarla karşılandı. Eşbaşkanlar çimenlere oturarak, çalınan müziklere alkış ve zılgıtlarıyla eşlik etti.

3 AYDA 200 GENÇ GÖZALTINA ALINDI

Etkinlikte ilk olarak söz alan HDP Milletvekili Dersim Dağ, pandemi süreciyle beraber AKP’nin gençler için hiçbir politikasının olmadığının ortaya çıktığına dikkat çekti. Dağ, gençlerin sorunlarına vurgu yaparak, son 3 ayda 200'ü aşkın gencin gözaltına alınıp tutuklandığını söyledi.  

‘GENÇLERİ TECRİT ALTINA ALMAK İSTİYORLAR’

Gençleri gözaltına alanlar ile 33 düş yolcusunu katleden zihniyetin aynı olduğunu ifade eden Dağ, “Bu yüzden onlara değil de 33 düş yolcusunun yoldaşlarına saldırdıklarını, Rojava devrimine, Kürt halkına, Kürt halkının dostlarına saldırdıklarını çok iyi biliyoruz. Gençlik hiç bir zaman itaat etmedi, etmeyecek. Gençlik Rojava devrimine de HDP'ye de sahip çıkacak. Bugün gençlerden en çok oy alan parti HDP ve geleceğin partisinin HDP olduğunu biliyorlar. Gençlerin geleceğe olan güvenleri HDP’de gördükleri için saldırıyorlar. Biz aslında İmralı'da bir halkın iradesini tecrit edenlerin, gençleri de halkı da tecrit altına almak istediklerini çok iyi biliyoruz. Bu ülkeyi tecrit politikasıyla yönettiklerini çok iyi biliyoruz. Şehrin dışında kurdukları kampüslerden gençleri toplumdan koparmaya çalışmalarından biliyoruz. Özgür bir yaşam için harekete geç, yeni bir yaşam için harekete geç diyoruz. Gelin faşizmi yıkalım ve özgür eşit bir yaşam inşa edelim” ifadelerini kullandı. 

‘EN FAZLA GENÇLERDEN KORKUYORLAR’

Ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, demokrasi buluşmalarının en güzelini ve en renklisini gençlerle yaptıklarını söyledi. Buldan konuşmasının devamında, “Çünkü sizin gözünüzden yüreğinden ışıklar, sevgi, umut ve cesaret alıyoruz. Biz bu cesaretle, bu yolu sonuna kadar yürüyeceğiz. Buraya geldiğimde Mithat Başkan'a dedim ki ‘bizim burada ne işimiz var, bu gençlerin arasında biz yaşlıların ne işi var.’ Ama iyi ki buradayız ve sizin yanındayız. Kendimizi daha genç hissediyoruz, daha da cesaretleniyoruz. Biz bugün aslında daha çok sizleri dinlemek istiyoruz. Sizler geleceğe nasıl bakıyorsunuz, sizler Türkiye'nin nasıl şekilleneceğine karar vereceksiniz. Ne planlıyorsunuz, ne düşünüyorsunuz? Bütün bunları birazdan sizlerin yapacağı konuşmalarda nasıl tartışacağınızı ve planlama çıkaracağınızı öğrenmek istiyoruz. Biz biliyoruz ki bu ülkeyi yönetenler sizlersiniz. Sizleri geleceksiz bıraktılar, Türkiye’yi yönetmediler,  işsizlikle sınav yapmaya çalıştılar. Gençlerin geleceğini karartmakla bir sınavdan geçiriyorlar. Hiçbir umut vaat etmeyen 18 yıllık iktidar sürecinde gençlere hiçbir vaatte bulunmayan, gençlerin geleceğini alan, gençleri yarınsız bırakan bir iktidarla karşı karşıyayız. Ama şunu da çok iyi biliyoruz ki sevgili gençler onlar bu ülkede en fazla sizden korkuyorlar. Sizin beyinlerinizden sizin yüreklerinizden korkuyorlar” diye belirtti. 

‘GENÇLER ASLA BİAT ETMEZ’

Ülkeyi değiştirip dönüştürecek tek gücün ülkenin gençleri olduğunun altını çizen Buldan, şöyle devam etti: “Son zamanlarda gördük, sosyal medyayı nasıl salladığınızı, Recep Tayyip Erdoğan’ı sosyal medyada eleştirerek size ‘oy moy yok’ diyerek nasıl onu dize getirdiğinizi gördük. İşte onların korkuları bundandır. Onların tek amacı var, seçim döneminde gençlerden oy alabilmek. Tek amaçları, tek yaptıkları seçim döneminde gençlere birkaç vaatte bulunmak ve yerine getirmemektir. Bu ülkede, bu ülkenin geleceğini inşa etmekte gençlerin kararlı duruşu ve mücadele ve iradesi başarılı olacaktır. Çünkü biz biliyoruz ki siz Selahattin Demirtaşların, Figen Yüksekdağların, Sebahat Tuncellerin yoldaşlarısınız. Denizlerin, Mahirlerin yoldaşlarısınız, onların yaşıtısınız. Onlar idam sehpasına giderken de cezaevlerinde tutulurken de inandıkları mücadeleden asla taviz vermediler, asla biat etmediler. Bizim gençliğimize HDP'ye gönül veren, oy veren gençler de asla biat etmez, diz çökmez. Asla bu iktidardan korkan bir gençlik değildir. Kendi geleceğine güvenle bakan ve HDP’in çizgisinden ayrılmayan HDP’yi iktidara taşıyacak bir mücadele sonucunda bu ülkede gençliğin kendi anadilinde eğitim ve öğretim yaşama geçmesi başta olmak üzere işsiz tek bir gencin kalmayacağı yarınları hep birlikte örmenin ve bunun mücadelenin HDP’den geçtiğini bilen gençlersiniz.”

‘GENÇ BAŞLADIK GENÇ BAŞARACAĞIZ’

 “Genç başladık genç başaracağız şiarıyla yola çıkan bir parti olarak bu ülkeyi yönetmeye aday olarak görevi size devredeceğiz” diyen Buldan, “Evet bizler görevimizi yaptıktan sonra yerimizi size vereceğiz. Tüm bu görevlerle birlikte bu ülkeyi artık gençlerin yönettiği bir ülke durumuna getireceğiz. Biz biliyoruz ki bugün bu ülkeyi yönetenler itiraz eden gençlikten rahatsız. Bugün bu ülkeyi yöneten iktidar sizin ses çıkarmanızdan, söz söylemenizden itiraz etmenizden korkuyor. Ama şunu bilsinler ki HDP gençliği söz de söyleyecek, itiraz da edecek,  bu ülkeyi hep birlikte yöneteceğiz. Genç başladık genç başaracağız” diye konuştu.

‘GENÇLERİN YÜKÜ ARTIYOR’

Ardınsan konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da dünyadaki bütün dönüşüm ve değişimlerin, özgürlük yolundaki bütün gelişmelerin kaynağında gençlerin dinamizmi, fedakarlığı ve inancının olduğunu vurguladı. Gittikçe dünyayı kirleten insanların gençlerin yükünü hep daha da artırdığına dikkat çeken Sancar, “Bu kirletilen dünyayı temizleme işini gençler üstlenmek zorunda kalıyor. Gençleri susturdukları zaman sömürüyü, baskıyı her türlü rezilliği sürdürebileceklerini biliyorlar. O nedenle gençler konuşmaya başladığı anda korku salmak için her yolu deniyorlar. Çünkü gençler susarsa doğa ölür, çünkü gençler konuşmazsa özgürlük boğulur, bunu biliyorlar. Çünkü gençler sindirilirse sömürü dizginsizce yürütülür. Eğer gençler susarsa genç kadınlar öldürülür, genç erkekler cepheye sürülür, vatan millet naraları ile feda edilir. Onun için itirazın asıl kaynağı, itirazı en güçlü kılan kaynak gençlerin sesidir. Gençler itiraz edince en çok zalimler, muktedirler korkar.  O nedenle itirazımızın en güçlü kaynağı olan sizlere bir kez daha selam olsun” dedi.

‘EN BÜYÜK ŞANSIMIZ KARARLI GENÇLİĞİMİZ’

Demokrasi yürüyüşü başlatırken “itiraz ediyoruz” diye yola çıktıklarını ifade eden Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Adaletsizliğe, yoksulluğa, savaşa, baskıya sömürüye itiraz ediyoruz dedik ama itiraz tek başına yetmez de dedik çünkü sadece itiraz edersek pek şey olduğu şekilde olduğu gibi işlemeye devam eder o zaman itiraza inşayı da eklemek gerekir. Yani yeni bir hayatı, yeni bir toplumu kurmak için inşa gücü yaratmamız gerekiyor. Özgür bir geleceği gençler kurmadan mümkün değil eşit bir toplumu gençler olmadan kurmak mümkün değil. Sömürüyü gençlerin mücadelesi olmadan bitirmek mümkün değil. Parasız anadilinde özgür eğitimi gençlerin mücadelesi olmadan kurmak mümkün değil. Barışa da demokrasiye de özgürlüğe de ancak gençlerin gücü ile ulaşacağımızı biliyoruz. Bu parti ve bu ülke sizlerle güzelleşecektir. Değişim, özgürlük, barış sizlerle gelecektir Sizsiz asla mümkün değildir. Hepimizin bu yolda en büyük desteği, inancının en önemli kaynağı sizlerin kararlılığı olacaktır. Biliyoruz başaracağız çünkü bu kadar dinamik, fedakar ve güçlü gençliğimiz var. Biliyoruz mutlaka kazanacağız çünkü sayısız gencin bedellerle yarattığı büyük bir mücadele birikimimiz, tecrübemiz var.”

Sancar’ın konuşmasının ardından kürsü kuruldu ve buluşma gençlerin görüş ve önerileriyle sürdü.

Bir gencin konuşmasında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmesiyle polis konuşmaya müdahale etti. Polisin müdahalesi üzerine vekiller ile polis arasında tartışma yaşandı. Vekillerin görüşmesi sonrası polisler etkinlik alanından çıktı ve buluşma konuşmalarla devam etti.

Buluşma Koma Hevran’ın sahne almasıyla sona erdi.