Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri sırasında polis saldırısını çektiği sırada telefonu elinden alınarak kırılan Yol TV muhabiri Özge Uyanık’ın maruz kaldığı hak ihlaline ilişkin Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. TGS üyeleri ve Uyanık’ın katıldığı açıklamaya, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, TGS Ankara Şube Yöneticisi Alican Uludağ ve Hukuk Müşaviri Meliha Selvi de destek verdi. 

Açıklamada konuşan Uludağ, Uyanık'ın 1 Mayıs eylemlerini takip ettiği sırada genelgeyi gerekçe gösteren polisler tarafından hak ihlaline uğradığını hatırlatarak, önce Emniyet Genel Müdürlüğü sonrasında ise müdahaleyi yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

SON ÖRNEK İDİ 

Suç duyurusunun "görevi kötüye kullanma" ile "tehdit ve mala zarar verme" gerekçeleriyle yapılacağını aktaran Uludağ, "Son dönemde gazeteciler alanda görevlerini yapamaz hale geldi. Gazetecilere yönelik polis müdahalesi örneğini en son Özge arkadaşımıza gördük" dedi. Polislerin müdahalede bulunmaları kural ihlalidir. TGS olarak da benzer ihlallerin takipçisi olacağız. Siyasi iktidara çağrımız genelgeyi geriye çekmeleri yönündedir" dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

"Hiç bir genelge Anayasanın üzerinde değildir" diyen gazeteci Uyanık da, "Bu hukuksuz talimatı uygulayan polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Sokakta hak ihlalini gören vatandaşın da gördüklerini kayıt altına alma hakkı vardır. Yargıtay’ın basın özgürlüğüne dair karar alması gerekiyor" diye belirtti. 

SANSÜR ARACI 

Genelgenin Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayan TGS Hukuk Müşaviri Meliha Selvi de,  genelgenin basın özgürlüğünü engellediği gibi sansür anlamına da geldiğini söyledi. 

CHP Ankara milletvekili Gamze Taşçıer ise, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu vatandaşın haber alma hakkına bir müdahaledir. Bu genelge geri çekilmeli ve sorumlular hakkında gerekli işlemler başlatılmalı. Türkiye hukuk devleti olmaktan koşarak uzaklaşıyor.”

Açıklamanın ardından TGS yetkilileri ve Uyanık suç duyurusunda bulundu.(Ankara/MA)