İstanbul Kadıköy’de 5 yıl önce kar topu oynarken, kar topunun esnaf Serkan Azizoğlu'nun işlettiği dükkanın camına gelmesi sonrası Azizoğlu tarafından  öldürülen Gazeteci Nuh Köklü, vurulduğu yerde anıldı. Anmaya Halkların Demokratik Partisi(HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Milletvekili Barış Yarkadaş, Sol Parti üyesi Alper Taş, Gezi direnişi sırasında katledilen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, gazeteci Köklü’nün arkadaşlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı.

Anmada ilk olarak söz alan Nuh Köklü’nün arkadaşı  Murat Mıhçı, Nuh’un öldürüldüğü geceyi hatırlatarak, nefret suçu cinayetinin yaşandığını kaydetti. Ardından söz alan CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş da Türkiye’de nefret dilinin egemen olduğunu ve yaşanan cinayettin bu nefret suçu ile ilişkilisi olduğunu belirtti.

Daha sonra konuşan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, yaşanan cinayetlerin yaşanmaması ve annelerin ağlamaması için sokaklarda kalmaya devam edeceklerini ifade etti.

‘İKTİDARIN DİLİ CİNAYETİN TEMEL SORUMLUSUDUR’

Son olarak söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, işlenen cinayetlerin iktidarın politikaları ile ilişkisi olduğunu belirtti. Bütün cinayet ve katliamların arkasında devlet politikalarının rolü olduğunu söyleyen Piroğlu, “Nuh katledildiği dönemde,  dönemin Başbakanı, esnafları, sokak eylemlerini durdurmak için rol ve görev almaya çağırmıştı. Biz bu olayın ne olduğunu, Ali İsmail’in katledilmesinden biliyoruz. Buna rağmen çıkıp yeni güvenlikçi politikalar için uğraş veriyorlar. Bu dil, toplumu karşı karşıya getirir. Bu düşmanlık dilidir. Bu dilden dönülmeden,  toplumun bir bütün olarak huzura kavuşma şansı yok. Bizler, barış ve demokrasi için mücadele ederken, aynı zamanda hukukun, toplumsal yaşamın bütün dokularına yeniden sirayet etmesi için de çabalıyoruz. İktidarın dili, Nuh Köklü’nün cinayetinin temel sorumlusudur. Nuh’u katleden bir bakkal veya fırıncı değildir. Onu bu cinayete sevk eden, iktidarın kullandığı dildir. Ve şu andaki dil, bundan sonra yaşanacak cinayetlerin ve saldırıların temel sorumlusu olacaktır. Bu dilden erkenden vazgeçilmelidir” diye konuştu.