Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üye, delege, komisyon üyeleri ile düzenlene panel, sempozyum, kongre, kampanyalara katılanlar hakkında başlatılan soruşturma kapsamında hakkında "örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla dava açılan gazeteci Yusuf Karataş'a 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Evrensel gazetesi yazarı ve Emek Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Karataş hakkında, katıldığı etkinlikler nedeniyle "örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Karataş'ın katılmadığı duruşmada avukatları Tugay Bek ve Leyla Han Tüzel hazır bulundu.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı önceki duruşmada isnat edilen suçlamalar nedeniyle ceza istemi yönünde sunduğu mütalaasını tekrarlayarak, Karataş’ın DTK içerisinde aktif olarak yer alıp, dosya kapsamında diğer birçok hedef şahıs ile irtibatlı olduğu, farklı zamanlarda yapılan DTK toplantılara katıldığı, konuşmalar yaptığı, DTK toplantılarının yapıldığı binalara giriş çıkış yaptığı, tape kayıtları bir bütün olarak değerlendirildiğinde üzerine atılı PKK/ KCK örgütüne üye olma suçunu işlediğini ileri sürerek, Karataş'ın "örgüt üyesi olmak" suçundan 7 buçuk yılla 15 yıla kadar değişen hapis cezalandırılmasını istedi.

Karataş'ın avukatları, mütalaada "örgüt üyeliğine" dair hiçbir somut delilin bulunmadığına dikkati çekerek müvekkillerinin beraatını talep etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Karataş'a  "örgüt üyesi olmak" suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası vererek yurt dışı çıkış yasağının devamını kararlaştırdı.(MA)