Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mehmet Güleş, gönderdiği mektupla cezaevinde yaşanan hak ihlallerini anlattı.

Güleş, kronik hastalığı olan ve tedavi olması gereken tutukluların tedavilerinin askıya alındığı kaydetti. Hastaneye gitmesi gereken tutukluların iki gün boyunca karantinada kalması şartı koyulduğunu belirten Güleş, dezenfekte ve kolonyanın verilmediğini söyledi. Sadece günlük bir bardak pet çamaşır suyu ve sıvı sabun verildiği bilgisini paylaşan Güleş, cezaevlerinde salgına karşı başka bir önlem alınmadığını ifade etti. 

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Salgın nedeniyle risk altında olan arkadaşlarının durumuna dikkati çeken Güleş, “Bu nedenle daha geç olmadan hasta insanlar için duyarlılık çağrısında bulunuyoruz. Bütün sivil toplum kuruluşları, özgür basın ve duyarlı halkımızı dayanışmaya çağırıyoruz” dedi. 

Güleş, salgın nedeniyle risk altında bulunan tutuklulara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“* Zülküf Yıldırım, 68 yaşında. Beyin tümöründen bir gözünü kaybetmiş. Mide kanaması var. Guatır, tansiyon ve diyabet hastası. Sürekli tedavi olması gerekiyor. 

* Yekta Bortan, hepatit B hastası. Tedavi olması gerekiyor. 

* Süphi Güler, Kalp yetmezliği, hipertansiyon ve bel fıtığı hastalığı var.

* Askeri Duman, Diyabet hastası.  Tedavi olması gerekiyor.

* Deniz Yıldırım, bağırsak kanseri. 3-4 ay önce ameliyat olmuş. Koşullar tedavisi için uygun değil.

* Aziz Altın, bir kolu yok. (sağ kol)

* Mehmet İşsiz, daha önce bel fıtığı ameliyatı olmuş ama rahatsızlığı halen devam ediyor. Kalp hastası. Anjo olması gerekiyor. Mide ülseri var. Kan pıhtılaşması oluşmuş. Yaklaşık 40 gün önce siyah atmış. Midesi için tedavi olması gerekiyor.

* Hüseyin Bozkurt, 70 yaşında ve 29 yıldır cezaevinde.”