Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Derneklerine (SGDF) dönük yapılan operasyonda gözaltına alınan 20 kişiden aralarında Etkin Haber Ajansı (ETHA) Muhabiri Pınar Gayıp’ın da bulunduğu adli kontrolle mahkemeye sevk edilen 7 kişi serbest bırakıldı.

Savcılık tarafından adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen ETHA muhabiri Pınar Gayıp, Ela Deniz Albayrak, Gamze Toprak, Emrah Topaloğlu, Ümmühan Özdemir, Özge Doğan ve Helin Yılmaz, yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 13 kişinin duruşmaları ise devam ediyor.

HABER TAKİPLERİ SUÇLAMA KONUSU YAPILDI

Adliye önünde MA'ya konuşan Gayıp, gerçekleri yazmamaları için gazetecilerin baskı altına alındığını ancak ne olursa olsun gerçekleri yazmaya devam edeceklerini ifade etti. 7 Ekim’de sabaha karşı kaldığı evin kapıları kırılıp, ev dağıtılarak gözaltına alındığını aktaran Gayıp, evde ters kelepçe yapılarak Vatan Caddesi’nde buluna İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne getirildiğini aktardı. 3 gün boyunca gözaltında kaldığını dile getiren Gayıp, haber takibi yaptığı basın açıklamaları ve cenaze törenlerine katılmakla suçlandığını belirtti.

Emniyette gazeteci olduğunu, ifade için çağrıldığında gelebileceğini ifade etmesine rağmen 3 gün boyunca gözaltında kaldığını dile getiren Gayıp, takip ettiği haberlerin suçlama konusu yapıldığını bu haberlerden birinin 12 Mart Gazi katliamının yıl dönümü, diğerinin de girdiği bir çatışmada yaşamını yitiren Koray Aspir’in cenaze töreni olduğunu dile getirdi.

‘VAN’DAKİ GÖZALTILARDAN FARKI YOK’

Uygulamanın özgür ve muhalif basına verilen bir gözdağı mesajı olduğunu belirten Gayıp,”Ben gözaltına alınmadan bir gün önce Van Çatak’ta helikopterden atılan köylülerin haberini yapan Mezopotamya Ajansı muhabirleri gözaltına alındı. Bu iki olayın birbirinden bir farkı yok. Yaptığımız haberleri karşımıza suç olarak çıkarıyorlar. Bu şekilde bizim susmamızı, gerçekleri halka anlatmamızı istemiyorlar. Fakat ne olursa özgür basın geleneğinin savunucuları olarak kalemlerimiz birbirimize emanet ne olursa olsun gerçekleri halka anlatmaya devam edeceğiz. Van’da gözaltında bulunan gazeteciler serbest bırakılsın” dedi.