Van’da iki köylünün helikopterden atılmasını haberleştirdikleri için tutuklanan gazetecilerden Adnan Bilen'in avukatı aracılığıyla üst mahkemeye yaptığı başvuru reddedildi. 

Bilen'in avukatı Murat Timur'un "tutuklamaya itiraz başvurularının bekletilerek tutuklama kararı veren hakimin nöbetçi olduğu güne denk getirilmesi ”, “imha edilmesi için karar verilen ses kayıtlarının hukuksuzca geri getirilerek tutuklamaya dayanak oluşturması” ve “gizlilik kararı dışında kalan belge ve bilgilere ulaşımın kısıtlanması”yla ilgili açtığı dava Van 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Bilen ve avukatı katıldı.  

‘MÜVEKKİLİM HAK İHLALİNE UĞRADI’

Duruşmada savunma yapan Timur, “Dosyamız, maddi tazminat talebi içeren bir dosya değildir. Yaptığımız başvuru üç temel noktaya dayanıyor. Birincisi tutukluluğa karşı yaptığımız tahliye taleplerinin değerlendirilmemesi ve değerlendirilen itirazların ise müvekkilimi tutuklayan hakimin nöbetçi olduğu güne denk getirilmesidir. İkincisi ise kısıtlılık kapsamında olmayan belgeleri incelememize izin verilmesi, son olarak ise daha önce yapılan telefon dinlemelerinde hiçbir suç isnadı bulunmadığı ortaya çıkan ve imhasına karar verilen tape kayıtlarının hukuksuz bir biçimde geri getirilerek tutuklamaya dayanak oluşturulmasıdır. Anayasa Mahkemesi’nin benzer dosyalarda verdiği ihlal kararları mevcuttur. Bu nedenle davanın kabulüne karar verilmesi gerekiyor. Burada müvekkilimin hak ihlaline uğramıştır” dedi. 

SAVCILIK: YASAL KOŞULLAR OLUŞMADI

Timur’un ardından mütalaasını sunan savcılık, dava ile ilgili yasal koşulların oluşmadığını, hak kaybı olup olmadığının değerlendirilmesinin nihai olarak Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davadan sonra ancak talep edilebileceği, mahkemede süren "örgüt üyeliği" davasının sonuçlanması ile bir kez daha dava açma ihtimali de gözetilerek davanın reddi yönünde karar verilmesini istedi. 

DAVA REDDEDİLDİ

Kısa bir aradan sonra kararını veren mahkeme, dava ile ilgili yasal şartların oluşmadığını iddia ederek istinaf yolu açık olmak üzere davanın reddine karar verdi.