Sistematik işkence ve tecavüze maruz kaldığı Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulduğu hücrede yaşamını yitiren Garibe Gezer’in ağabeyi Haşim Gezer, tutuklu bulunduğu Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden mektup gönderdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na gönderilen mektupta, kardeşiyle ayda bir telefon görüşmesi yaptıklarını belirtti. 

GEZER’İN AĞABEYİ ANLATTI 

Kardeşinin davasına bakan avukatların adresini bilmediği için onlara yazamadığını aktaran ağabey Gezer, kardeşinin maruz bırakıldığı tecavüz ve işkenceyi telefonda kendisine anlattığını ifade etti. Yaptıkları telefon görüşmelerine dair Kandıra Cezaevi’nin kendisiyle 14 Aralık’ta görüşmek istediğini de aktaran ağabey Gezer, Garibe’nin avukatlarının olmadığı bir görüşmeyi gerçekleştirmek istemediğini kaydetti. Ağabey Gezer, “Garibe telefonda tekli odada olduğunu, süngerli odaya götürüldüğünde yarı çıplak koridorda sürüklendiğini, süngerli odada, tekli odada üstü başı yırtıldığını, görevli erkek gardiyanlar tarafından taciz ve tecavüz edildiğini, muhtelif yerlerini ellediklerini telefonda anlattı. Hepsi telefon kayıtlarında, telefon merkezi kayıt sisteminde kayıtlıdır” diye belirtti. 

Haşim Gezer tarafından gönderilen mektubun tamamı şu şekilde: “Ben Haşim Gezer, Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalıyorum. Kandıra Cezaevi’nde hayatını kaybeden Garibe Gezer’in abisiyim. Garibe ile ayda bir ya da iki sefer telefonda konuşuyorduk. 14/12/2021 tarihinde Kandıra Cezaevi yönetimi, SEGBİS ile benimle görüşmek istedi telefon konuşmalarımız hakkında. Bende Garibe’nin avukatları olmadan konuşmak istemedim çünkü Garibe telefonda tekli odada olduğunu, süngerli odaya götürüldüğünde yarı çıplak koridorda sürüklendiğini, süngerli odada, tekli odada üstü başı yırtıldığını, görevli erkek gardiyanlar tarafından taciz edildiğini, tecavüz edildiğini telefonda anlattı ve muhtelif yerlerini ellediklerini anlattı. Hepsi telefon kayıtlarında vardır, telefon merkezi kayıt sisteminde kayıtlı.

AVUKATLAR BANA ULAŞSIN

Bildiğim kadarıyla Garibe’nin üç avukatı var. Biri Jiyan, biri Eren Keskin, diğerini bilmiyorum. Adreslerini bilseydim onlara yazardım. Size zahmet Garibe’nin avukatlarına ulaşırsanız, bu telefon konusunu dile getirin. Bana ulaşabilirseler iyi olur ya da savcı bir ifade falan alırsa benim ifademi de almaya çalışsınlar. Sürecin sağlıklı yürümesi için Garibe’nin avukatları bir şekilde bana ulaşsın.”

GERGERLİOĞLU’DAN BAŞVURU

HDP’li Gergerlioğlu, ağabey Gezer’in beyanlarına dair Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuru da bulundu.