Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde İktisat Bölümü'nde öğrenciyken 2014 yılında gözaltına alınarak tutuklanan Mahir Ada, “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada 12 yıl hapis cezası aldı. Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Ada’nın bu süreç boyunca birçok farklı cezaevine sevk edildi. Ada'nın annesi Yeter Ada, oğlunun cezaevinde maruz kaldığı hak ihlallerini aktardı. 

12 EYLÜL SÜRECİNE BENZİYOR

Ada,“Oğlum bana cezaevinde gardiyanların, ‘askeriyede nasıl ki sabah akşam İstiklal Marşı okunuyorsa sizde öyle okuyacaksınız’ diye baskı uyguladıklarını söyledi. Tutuklular da bu yapılanlara karşı çıkıp ‘direndiklerini’ söyledi. Oğlum, İstiklal Marşını okumadığı zaman, ‘yerlerde sürüklediklerini’ ve ‘onlara tekme attıklarını’ söyledi. Oğlum koğuşlarında rahat bırakılmadıklarını söyledi ve sürecin 12 darbe dönemine döndüğünü aktardı” diye konuştu.

HASTA TUTUKLUYA ŞİDDET

Ada, tutuklulara çıplak arama dayatması, kitaplarına, kıyafetlerine kısıtlama getirilerek verilmediğini de ifade etti.14 kişilik koğuşların 4'e düşürülerek tutukluların bir birinden ayrıldığını aktaran Ada, ihlallere itiraz eden tutukluların ise tek kişilik hücrelere konulduğunu belirtti. Gardiyanların hasta tutuklulara da şiddet uyguladığını aktaran Ada, bel fıtığı olan hasta tutuklunun sırtına gardiyanlar tarafından basılması nedeniyle rahatsızlığının ilerlediği belirtti.

BASKILARA KARŞI DİRENİŞ

Tutukluların hak ihlallerine karşı direndiklerini belirten Ada, şöyle konuştu:“Oğlum,‘bu zulmü kabul etmiyoruz, onların dediğini yapmadığımız için bize hücre cezası veriyorlar’ dedi. Telefon, görüşme ve havalandırma hakları ellerinden alınıyor. Oğlum tüm bu baskılara karşı direneceklerini söyledi" 

Oğlunun can güvenliğinden endişe ettiğini belirten Ada, tutuklulara yönelik baskıların son bulmasını istedi.